Alla västnylänningar från Hangö i öst till Högfors i nordost borde i framtiden höra till samma social- och hälsovårdsområde.
Lojo skulle bli huvudort för vårdområdet. Det föreslår statliga utredningsmän.
Det ska vara stort för att fungera och bära sig, säger en av utredningsmännen som Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt, Raseborgspolitikern Harry Yltävä (VF).
- Vi försöker ha så breda axlar som möjligt för att kunna ta ansvar om social- och hälsovården.
Minimikravet för ett social- och hälsovårdsområde är att det har 50 000 invånare men allra helst ska det vara över 100 000, förklarar Yltävä.
- Det här området har 135 000 invånare.
Kommunerna som skulle ingå i området är Lojo, Raseborg, Hangö, Ingå, Sjundeå, Vichtis och Högfors.
Storleken borde i praktiken innebära att vårdorganisationen kan locka personal och volymen räcker till för specialkunnande.
På området finns också färdig infrastruktur, det vill säga två sjukhus.
Lösningen tryggar också den svenska servicen, anser Yltävä.
- Alla vinner.
Raseborg talar för eget miniområde
Men alla kanske inte är nöjda med utredningsmännens förslag för Nyland.
Raseborgs stad har tagit ställning för ett litet område som Raseborg skulle bilda tillsammans med Hangö och Ingå. Det skulle ha under 50 000 invånare. Men det är på tok för litet för vården och saknar ekonomisk bärkraft enligt Yltävä.
- Hangö och Ingå har heller inte tagit ställning för en sådan lösning, påminner han.
- Raseborg står ensam.
Vichtis blickar mot Jorv
Inflyttarkommunen Vichtis har signalerat att de vill höra till metropolen. Det skulle i praktiken innebära att de använder till Jorvs sjukhus.
Men utredarna säger nej till den tanken. Tack vare Vichtis finns det också framöver underlag för Västnylands båda sjukhus, det ena i Lojo och det andra i Ekenäs.
Kyrkslätt hör till Esbo vårdområde
Kyrkslätt ska, till skillnad från Vichtis, höra till ett av metropolens tre vårdområden och ha sin huvudort i Esbo, säger Harry Yltävä.
Det låter med andra ord som om drömmen om Porkala kan begravas.
De två övriga vårdområdena i metropolen leds av Helsingfors respektive Vanda.
Östnylands område får Borgå som huvudort. Men vad som händer med Sibbo är inte klart.
Kommunkartan då?
Vården slukar över hälften av kommunernas pengar. Om kommunen vill ha makten de pengarna i egna händer, kan det i Västnyland bli aktuellt med en stor allvästnyländsk kommun - ifall vårdområdet blir så stort som utredningsgrupperna nu kommer att föreslå.
Harry Yltävä är försiktig med en sådan slutsats - som ju garanterat inte skulle falla alla kommuners makthavarpartier på läppen.
- Det blir en politisk kamp.
Yltävä har ändå den uppfattningen att den så kallade metropolutredningen, det vill säga utredningen om framtiden för huvudstadsregionens kommuner, i stora drag motsvarar vårdutredningarna.
Utredningsgrupperna för social- och hälsovården presenterar sina förslag officiellt om tre veckor. Den ursprungliga tidsfristen går ut vid månadsskiftet februari-mars men grupperna beviljades i går tre veckor tillägstid.