Avdelningsplatserna på barnpsykiatriska och ungdomspsykiatriska avdelningarna vid VNS minskar med en tredjedel från och med hösten. För att vården inte ska blir för dyr borde de flytta ihop i ett nytt, gemensamt utrymme.
Problemet är att det inte finns något lämpligt utrymme tillgängligt för tillfället och det innebär att det inte är realistiskt att den gemensamma avdelningen startar i höst, säger resultatenhetschef Hele Hieta-Heikurinen.
- Det finns inget ledigt ställe, så om vi flyttar någonstans så måste någon annan avdelning flytta bort, säger hon.
Enligt henne har avvänjningsavdelningen nämnts som ett möjligt exempel för en ny gemensam avdelning för barn- och ungdomspsykiatrin. Ett annat exempel är hälsovårdscentralen i Ekenäs.
Ekonomisk tvång att flytta
I dag finns det 9 avdelningsplatser på den ungdomspsykiatriska avdelningen och 6 på den barnpsykiatriska. Från och med den första september minskar de här platserna med en tredjedel, vilket alltså innebär att de båda avdelningarna tillsammans har 10 avdelningsplatser.
De båda avdelningarna verkar i dag i varsitt utrymme på Ekåsenområdet. Men Ekåsen ägs sedan årsskiftet av Raseborgs stad - och det kostar att hyra lokaliteterna. Och då avdelningsplatserna blir färre så innebär det att det inte är ekonomiskt vettigt att upprätthålla två separata avdelningar. Samtidigt satsas det allt mera på den öppna vården och på mobila enheter.
Ekåsen finns till förfogande
För tillfället pågår förhandlingar med Raseborgs stad på tjänstemannanivå. Enligt grundtrygghetschef Arne Nummenmaa är avvänjningsavdelningen vid sjukhuset inte ett alternativ. Hälsovårdscentralen blir inte heller aktuell förrän sjukhusets nybyggnad är klar. Det staden för tillfället kan stå till förfogande med är de byggnader som finns på Ekåsens område, säger Arne Nummenmaa. Men problemet här är att renoveringskostnaderna blir höga.
Många fördelar
Helena Hieta-Heikurainen understryker att planen är att den ungdomspsykiatriska och barnpsykiatriska avdelningen finns i samma utrymme, men i varsin flygel, eftersom barn och ungdomar ska få vård skilt för sig. Enligt henne har en gemensam avdelning många fördelar.
- Man kan till exempel ha gemensamma nattskötare och delvis utnyttja samma lokaliteter, säger hon.
Viktigt för svensk vård
Katri Korpinen, som ansvarar för ungdomspsykiatrin, tycker att det skulle vara en positiv sak att flytta ihop barnpsykiatriska avdelningen.
- Jag ser det som en möjlighet. På det sättet kan vi upprätthålla möjligheten att ge vård på både svenska och finska, säger hon.
I dag är VNS det enda stället i södra Finland där man kan få psykvård på de båda inhemska språken.
För snabb tidtabell oroar
Lotta Lassenius-Panula ansvarar för den barnpsykiatriska avdelningen och hon håller med om att en gemensam avdelning främst har positiva följder. Men tidtabellen oroar henne.
- Det är ekonomin som är den drivande kraften och det är olyckligt att tidtabellen är så stram, säger hon.
Enligt henne kan det ha negativa följder för vården om man inte har tid att skapa bra och ändamålsenliga lösningar. Bland annat kan personalen må dåligt av för snabba och ogenomtänkta förändringar.