Sedan årsskiftet finns en ny slags bussbiljett för Raseborgare som åker mycket inom staden. Stadsbiljetten har visat sig vara populär.
Med stadsbiljetten, som kostar 50 euro för 30 dagar, kan Raseborgarna åka buss hur ofta som helst inom stadens gränser.
Matkahuoltos regionchef Jussi Kinnari berättar att ungefär 220 stadsbiljetter har sålts intill måndagen den 11 februari.
Försäljningen av stadsbiljetten i Raseborg har börjat riktigt bra då jag jämför med hur stadsbiljetterna runtom i Finland brukar gå åt i början, säger Kinnari.
Ungefär 3000 resor
Efter att biljetten har varit till salu i omkring 40 dagar hade passagerarna redan rest ungefär 3000 gånger med stadsbiljetten, alltså ungefär 75 resor per dag, berättar Kinnari.
Informatör Marie Sandberg i Raseborgs stad anser att Matkahuoltos siffror låter bra.
- Jag tycker nog att det låter positivt. Det verkar som om man skulle ha noterat den här saken och man också utnyttjar den här möjligheten nu till att resa och använda stadsbiljetten.
Svårt hitta information om biljetten
En koll fredagen den 8 februari på stadens webbplats visade att det under rubriken "Kollektivtrafik" inte fanns någon information om stadsbiljetten. Det enda som fanns var en informationstext från december under rubriken Aktuellt - men den texten var svår att hitta. Efter att Yle tog kontakt lyftes infon fram på första sidan.
Kan man ändå säga att staden tillräckligt bra har marknadsfört biljetten kring årsskiftet - även om det under de senaste veckorna har varit svårt att hitta information om biljetten på stadens webbplats?
- Det finns ju alltid rum för förbättring. men jag tycker att de här siffrorna åtminstone antyder att stadsbiljetten skulle ha fått ett namn om sig, svarar Sandberg.
Ökade skatteintäkter
Raseborgs stad får närmare 8000 euro i ökade kostnader i år i och med den nya biljetten. Men det här kompenseras av att staden räknar med mer skatteintäkter, eftersom skatteavdragen för arbetsresor inom staden blir mindre i och med den billigare biljetten.
Miljön påverkas positivt
Enligt Sandberg har staden inte satt upp någon målsättning om hur många som använder biljetten.
- Som målsättning har vi inte satt någon viss siffra utan huvudsaken är att de som behöver en sådan här stadsbiljett utnyttjar den här möjligheten.
Förutom mer skatteintäkter har stadsbiljetten betydelse för miljön i staden, då fler åker kollektivt, enligt informatör Marie Sandberg.
Alla har inte nytta av stadsbiljetten
Av de nio raseborgare som i Ekenäs svarade på Yle Västnylands frågor om stadsbiljetten hade bara tre personer hört om biljetten. Nästan alla dessa säger att biljetten säkert är bra för dem som behöver den, men själva behöver de inte den.
Filip Hedkrok känner inte till stadsbiljetten. Det är ju ganska bra, säger han när han hör om biljetten.
- Billigt, om man behöver komma fram här i Raseborg. Själv åker Hedkrok ändå inte så pass ofta att det skulle löna sig för honom att skaffa sig en stadsbiljett.
Sonja Engman har inte hört om stadsbiljetten i Raseborg.
- Det är säkert jättebra för dem som använder buss, säger hon spontant.
Henne hjälper stadsbiljetten ändå inte. Det går väldigt sällan bussar från Sköldargård, där hon bor.
Mats Rosenqvist har hört att stadsbiljetten betyder billigare bussresor. Biljetten i sig är en bra sak, enligt Rosenqvist. Men själv är han studerande och kan inte just nu använda biljetten. Stadsbiljetten säljs nämligen inte som en subventionerad skolresebiljett eller till andra stadiets studerande, vilkas studieresor stöds av FPA.