Läkarna ska skriva ut elektroniska recept efter den 31 mars i år. Hälsocentralerna i Raseborg tar i bruk elektroniska recept den 25 februari. I Ingå och Hangö ska man också under vårvintern ta i bruk e-recept. Sjundeå börjar den 11 mars.
Elektroniska recept är recept där läkaren ordinerar en medicin till patienten i elektronisk form i stället för på papper, sedan skickas ordinationen till en så kallad receptbank.
Apotekare Birgitta Måsabacka i Ekenäs första apotek förklarar att e-recepten är i kraft precis som recept utskrivna på papper.
-Läkaren skriver också ut ett papper till kunden där det står vilka medicner som har ordinerats.
Det här genomförs för att förfalskningen av recept då minskar, säger Måsabacka.
-Läkaren kan också lättare följa upp medicineringen och kan, om kunden ger tillåtelse, kolla recept som andra läkare skrivit ut.
Birgitta Måsabacka förklarar att fördelen är att e-recept alltid finns. Det är vanligt att kunden glömt receptet hemma. Nackdelen är att det tar längre tid att få ut medicinerna på apoteket.
-Vi ska logga in i receptbanken och det ska kvitteras ut på olika sätt.
Hur är det då med patientsäkerheten? Risker finns alltid, säger Måsabacka.
-Därför har vi i apoteket gått genom rutiner och gjort regler för hur vi får gå in i kundernas uppgifter. Förutsättningen är att vi går in i receptbanken då kunden är i apoteket, vi ger inte ut information per telefon. Det här gäller inte bara apoteken, utan hela häslovårdssektorn.
Birgitta Måsabacka medger också att det kan finnas en risk att det finns apotekspersonal som kan gå in och kolla folks uppgifter.
-Men jag förutsätter att vi är så professionella att vi inte gör det. Om vi måste korrigera uppgifter efter att kunden gått så måste vi skriva upp det så att vi kan förklara för kunden varför vi gick in.
Kunden har rätt att kräva pappersrecept, men Måsabacka rekommenderar det inte.
-Det finns en risk att det blir överlappningar om man får e-recept av en läkare och papper av en annan. Med detta system kan vi också kolla om mediciner passar ihop eller inte.