Under många års tid har det gjorts enskilda vargobservationer i Västnyland. Men nu är det klart att en flock som består av fyra djur håller till i regionen. Vargarna har observerats i Ekenäs, Tenala, Pojo och på Hangö udd. Också från Ingå har det gjorts enskilda vargobservationer.
En vargflock kan röra sig flera tiotals kilometer på någon dag, därför har människor sett vargar och vargspår på många håll i Västnyland.
Bo-Krister Lindholm är rovdjurskontaktperson på Hangö udd och har fått in många observationer under den senaste tiden.
– Jag har fått otroligt mycket det här året. Månadsskiftet januari-februari och första veckan i februari var det ett tjugotal observationer på en kort tid.
Tar på allvar
Myndigheterna tar situationen på allvar och följer med var vargarna rör sig, därför är det väldigt viktigt att anmäla alla vargobservationer, det gäller både synliga observationer och vargspår. Om vargflocken förökar sig kan situationen i regionen förändras, säger jaktchef Visa Eronen vid Finlands viltcentral.
– Vi har ju haft vargar i Raseborgstrakten och på Hangö udd i flera år redan. Men fyra vargar samtidigt är mera än vad det har brukat vara. Vi lever ju i intressanta tider med tanke på hur vargsituationen kommer att utvecklas i den närmaste framtiden.
Om vargflocken förökar sig och det föds valpar under våren innebär det ännu fler vargar i regionen.
– Då är det möjligt att observationer och problem kommer att öka, säger Eronen
Rör sig nära bebyggelse
Ungefär hälften av de observationer som Bo-Krister Lindholm har fått in handlar om människor som har sett en varg med egna ögon. Andra hör av sig när de har sett något som liknar vargspår. Eftersom speciellt Hangö udd, men också Raseborg har tät bebyggelse har flera av observationerna gjorts i närheten av bostadshus.
– Täktom har väl varit ett litet Mecka för dem nu. De har alla vandrat dit och sprungit på gårdarna. Där börjar folket vara litet småhysteriska och funderar varför det inte händer någonting. Vi lämnar alla rapporter till viltforskningssidan så får de avgöra vad som ska göras, säger Bo-Krister Lindholm.
– Om vargarna börjar orsaka problem så börjar vi förmodligen tänka på om det finns behov att ge dispens för att minska antalet eller ta bort vissa problematiska individer. Så har det oftast gått i olika delar av Finland där det har funnits vargflockar. Men just nu följer vi med hur situationen utvecklar sig, säger jaktchef Visa Eronen vid Finlands viltcentral
Har inte gett sig på hundar
Då en vargflock etablerar sig på ett område kan det leda till att vargarna ger sig på bland annat hjortdjur. Många hundägare är oroade, men Eronen säger att det inte är alla vargflockar som ger sig på hundar.
– Vissa flockar tar hundar och andra flockar tar i princip inte alls hundar. Hittills kan jag inte komma ihåg att våra vargar i Nyland skulle ha tagit hundar.
I de flesta fallen är vargen inte farlig, säger Bo-Krister Lindholm.
– Om vargen kommer in på gården och gården är inhägnad ska man vara försiktig och gå undan och låta vargen försvinna från gården. Men om man träffar vargen i skogen så har den nog något fel om den anfaller.
Förutom den här flocken på fyra vargar i Raseborg och Hangö finns det också ett vargpar i Nummi-Pusula.
Vargar som bildar en egen flock kan förflytta sig flera hundratals och till och med tusentals kilometer, säger Visa Eronen.
Om du har sett en varg är det viktigt att du kontaktar din lokala rovdjurskontaktperson. Kontaktuppgifter hittar du här.