Hangös nya stationsmästare Niko Mättö säger att deltidsanställda brandmän skulle höja beredskapen i staden vid olika tider på dygnet.
- Vi har en fungerande verksamhet redan idag men extra krafter skulle avlasta våra ordinarie brandmän.
Enligt brandchef Christer Lindström i Ekenäs behövs det 4 till 5 deltidsanställda brandmän för att förbättra beredskapen i Hangö. Det tiotal frivilliga som finns inom avtalsbrandkåren i Lappvik räcker inte för att garantera säkerheten och snabbheten. I dagens läge har Hangö en ordinarie brandkår och en avtalsbrandkår. Den frivilliga brandkåren i Tvärminne sade upp sitt avtal ifjol.
- Vi har inga garantier för att en frivillig brandman med körkort för brandbil finns på plats då det behövs.
Mellan ordinarie och frivillig
En deltidsanställd är ett mellanting mellan ordinarie och frivillig. Han eller hon får lön för varje utryckning och för övningar en gång i veckan. Med ett tillräckligt stort antal deltidsanställda brandmän och ett fungerande system så kunde tankbilen flyttas från Lappvik till Hangö. Det ger en större garanti för att vattnet räcker till, vilket inte alltid är fallet idag.
Enligt brandchef Christer Lindström är beredskapen i Raseborg överlag god. Det finns 13 avtalsbrandkårer utöver de ordinarie. Men hjälpen kan bara komma från ett håll till Hangö och det tar sin lilla tid för brandbilarna att hinna dit från Ekenäs. Salo ligger för långt borta för att vara ett seriöst alternativ men från Bjärnå har man ryckt ut för att släcka bränder i Tenala.
- Ett exempel då det tog för länge var branden i företaget Hangö Bil- och Båt. Det var en de större bränderna där vi borde ha fått mera vatten i tid.
Utbildning
På torsdag kväll ges i Hangö en första chans för intresserade att bekanta sig med brandmannajobbet. Efter det följer ett par kvällar med introduktionskurser för deltidsbrandmän. För den som vill få vidare finns det möjlighet att avancera till riktig brandman vid utbildningen i Kuopio. I vår blir två svenskspråkiga västnyländska brandmän färdiga med sin utbildning.