Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29186

Karislärare: Vi samarbetar redan

$
0
0

Rektor Joakim Lagerbohm vid Karis-Billnäs gymnasium är nöjd med Erik Gebers gymnasierapport. Den bekräftar att vi är på rätt väg, säger han och får medhåll av lärare.

– Personligen är jag väldigt till freds. För vår skolas del bekräftar rapporten vårt goda resultat. Det är få svagheter som kommer fram.
– Utredningsman Erik Geber visar att toppresultat är möjliga vid vilket gymnasium som helst.


Joakim Lagerbohm säger att samarbetsförslagen är intressanta.
Joakim LagerbohmJoakim LagerbohmJoakim LagerbohmYLE/Minna Almark

– Geber har gjort ett bra jobb och pekar på möjligheter. Nu gäller det att gå vidare utgående ifrån de praktiska möjligheter som finns.
– Jag har sagt tidigare att det är jätteviktigt att utveckla samarbetet. Men för vår del är det här ju definitivt inget nytt.
– Vi har samarbetat med folkhögskolorna i snart tio år. Vi samarbetar med finska gymnasiet, Karjaan lukio, och vi har påbörjat ett samarbete med Ekenäs gymnasium.

Räcker samarbetet i dag till?

Ett av förslagen i rapporten är att Ekenäs och Karis gymnasium kunde samarbeta mera kring specialiseringskurserna i historia och samhällslära. Studerandena kunde gå samma kurser.

Jan-Erik Till, lärare i historia och samhällslära vid Karis-Billnäs gymnasium, tycker det är svårt att kommentera förslaget eftersom bägge gymnasier är duktiga på båda ämnen.
– Det betyder att vi har mycket folk på de här specialiseringslinjerna i båda husen. Det är inte frågan om några små grupper. Det är inte att slösa med resurserna.

Jan-Erik Till Jan-Erik TillJan-Erik Till YLE/Minna Almark

– Vi har alltid samarbetat - speciellt Sture Lindholm som är lärare i Ekenäs - och jag. Vi började jobba ungefär samtidigt. Vi har bytt material och planerat kurser. Det betyder att vi har rätt likadana kurser redan i dag med några få undantag. Dem kan vi säkert erbjuda varandra utan problem.

Konferensteknik

En möjlighet som lyfts fram i rapporten är att med hjälp av modern teknik ta med elever också från Hangö och Virkby gymnasier i undervisningen. Det här kunde vara ett alternativ till att ta kurserna i finska gymnasierna.

Jan-Erik Till säger att han bara har erfarenhet av nätundervisning och det är inte det samma som konferensundervisning i realtid. Han tycker också att tanken känns främmande för honom.
– Jag trivs bäst i klassrummet med gänget omkring mig. Men visst kunde man ju tänka sig att testa och ser hur det fungerar. Sedan är kärnfrågan om de andra skolorna är intresserade av den här typen av undervisning.


Grunden ska alla ha

Erik Geber säger i sin rapport att gymnasierna i Västnyland kunde fundera på att fördela de främmande språken mellan sig.

Det bästa med samarbete är att man kan bygga ut kursutbudet, säger rektor Joakim Lagerbohm som tycker att det gärna kan finnas olika kunnande i olika hus. Man kan förena sina styrkor.
– Däremot tror jag inte särskilt mycket på den här specialiseringstanken. Det handlar mera om att förena sina krafter.

Joakim Lagerbohm tycker att skolorna särskilt inte ska specialisera sig inom områden som berör kärnverksamheten.
– Det är bättre om bägge parter bygger ut sitt eget kursutbud och kanske förbättrar det. Sedan kan man bjuda varandra på sina styrkor.

Specialspråk möjliga

Då det gäller specialisering och att gå utanför grundnivån kan man tänka sig profilering, säger Lagerbohm.

I Karis-Billnäs gymnasium kan skolan erbjuda andra språk genom samarbete; via Lärkulla får studerandena undervisning i ryska och via Västra Nylands folkhögskola får de undervisning i spanska.

Lagerbohm bedömer att Karis-Billnäs gymnasium inte har något behov att få flera elever till den språkundervisning som i dag ges, men han stänger inga dörrar.
– Om det finns intresse för det så kan vi undersöka de praktiska möjligheterna.

Bekväma studeranden

Gunilla Ekholm-Ruohonen är lärare i engelska. Hon upplever att studerandena i Karis-Billnäs gymnasium gärna läser främmande språk.
– De läser gärna italienska, spanska och ryska i någon mån. Men de är inte så villiga att flytta på sig. De vill gärna lära sig språken i sin egen skolbyggnad och helst inte på obekväm tid så som kvällar.

Ekholm-Ruohonen säger att en bra början är de nätkurser som redan finns. Samtidigt tycker hon ändå att det bästa sättet att lära sig är att vara i samma rum med andra studerande.

Att studera via nätet kräver stor självdisciplin.
– Det är inte lätt att studera språk över nätet. Jag hoppas att våra elever också i framtiden kan studera språk tillsammans med en lärare fysiskt i samma rum.

Biologi över språkgränsen

I sin rapport säger Erik Geber att det skulle kunna vara möjligt för det finska och det svenska gymnasiet att samarbeta mer inom biologi och geografi. Särskilt kunde det svenska gymnasiet erbjuda stöd för den finska skolan.

Kåre Lundström som är lärare i biologi och geografi vid Karis-Billnäs gymnasium säger att idén är bra eftersom det alltid är trevligt att träffa nya studeranden. Skolan har också kurser som kunde passa för Karjaan lukio.

Det enda problemet är språket, säger Lundström.
– Det förutsätts ju ganska goda färdigheter i svenska.

Samtidigt medger Lundström att ett samarbete kunde fungera som "en spark i baken" och ställa krav på förnyelse. Överlag är samarbetet i Raseborg lite torftigt, säger han, och det här kunde vara en bra början på mera gemenskap.

Tvåspråkiga kurser svåra

I rapporten nämns också möjligheten till tvåspråkiga kurser inom mindre ämnen så som filosofi och livsåskådning.

Joakim Lagerbohm säger att frågan formellt är en aning knepigt. Lagstiftningen slår fast att inrättningarna ska vara enspråkiga på finska eller på svenska.

Att ha skolvisa kurser där studerandena väljer att gå i den andra skolan är ett sätt att kring den här problematiken, säger han.

Lagerbohm säger också att en kurs t.o.m. kunde ordnas på engelska och då har ingendera hemmaplansfavören.

Det finska och svenska gymnasiet i Karis har sedan länge tillbaka samarbetat när det gäller undervisning i finska och svenska. Det betyder att elever från Karjaan lukio till exempel har kunnat läsa svenska i Karis-Billnäs gymnasium och tvärtom.

Joakim Lagerbohm ser egentligen inga risker med mera samarbete.

Ljus framtid

Rektor Lagerbohm tycker att framtiden ser rätt bra ut i ljuset av Erik Gebers rapport.

Lagerbohm bedömer att skolorna kan fortsätta självständiga också i framtiden. Också i rapporten är det samarbete som betonas.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 29186

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>