Kurser i andra skolor eller på nätet intresserar eleverna i våra gymnasier. Om en intressant kurs bjuds ut i en närbelägen skola är det lätt att delta i lektionerna och sedan gå tillbaks till sin egen skola. Om det bjuds ut kurser längre borta är nätet ett alternativ.
Också den egna skolan kunde vara lockande för elever i andra skolor, tycker eleverna Erica Kaskinen och Michael Ekebom vid Karis-Billnäs gymnasium.
De har båda valt att hålla sig till nätkurser. För Michael har det gällt repetitionskurser i historia och samhällslära inför studentskrivningarna med sin egen lärare som kursledare.
Erica i sin tur har tagit nätkurser i språk och psykologi med lärare från andra gymnasier, vilket har varit givande. Hon säger också att det skulle vara bra om de två gymnasierna i Karis mera skulle utnyttjas av eleverna i det andra gymnasiet, bland annat för att på det sättet lära sig mera av det andra språket.
Flera språk saknas
Karis Billnäs gymnasium har enligt elevernas utsago ett bra utbud av ämnen, men Amanda Nilsson saknar ändå till exempel italienska, som hon lärt sig på egen hand. Spanska kunde hon läsa i Västra Nylands folkhögskola, men har valt att stå över.
Hon skall i stället läsa en kurs i konsthistoria i Ekenäs gymnasium och en kurs i finska i Lärkkulla. Om samarbete gymnasier emellan nämner också hon samarbetet med Karjaan lukio, som hon anser gärna kunde utvidgas för att eleverna skulle lära känna varandra över språkgränsen. Hon tycker också att samarbetet mellan Karis-Billnäs gymnasium och ett gymnasium i St Michel är givande med veckolånga besök för eleverna till det andra gymnasiet.
Nätkurser bra
Ida Gustafsson och Hannah Nilsson har valt kurser utanför sin egen skola trots att de egentligen är nöjda med utbudet där.
De två tycker att gymnasiet har bra lärare och en bra sammanhållning som motiverar eleverna. Men det är ändå ett litet gymnasium som kan bjuda på ett jämförelsevis litet kursutbud. De kurser som finns är bra, men ryska i Lärkkulla och franska på nätet har ändå lockat.
Nätkurser är bra och givande, men att till exempel besöka det finskspråkiga Karjaan lukio för kurser verkar intressant. Men nu har Ida och Hannah inte mera tid för det med studentskrivningarna på kommande.
Deras eget gymnasium, Karis-Billnäs gymnasium, har också kurser som absolut borde intressera elever i andra skolor, de nämner främst det stora utbudet kurser i samhällslära och historia.