Framtidsplanerna för Ingå centrum har stampat på stället men nu tar planeringsarbetet ny sats. Det kan bli aktuellt att riva gamla hus för att få plats för nya. Men kyrkans område ska inte röras.
Församlingen ville länge utvidga begravningsplatsen runt kyrkan. Men nu har församlingen beslutat att begravningsplatsen inte behöver utvidgas under den här generationen.
Kyrkan dominerar
Ingå kyrkby nära stamväg 51är ett litet samhälle på bägge sidorna av Ola Westmans allé. Den medeltida gråstenskyrkan och begravningsplatsen runt omkring dominerar ena sidan av vägen - en liten plogtraktor som jobbar är den enda rörelsen på området en snöig januaridag.
”En mataffär är för lite”
På parkeringen till den nya S-marketen på andra sidan allén finns det mera folk. Många är nöjda med sin kyrkby medan andra önskar fler affärer.
- Nog skulle det kunna vara en butik till, säger en kvinna som också efterlyser polistjänster och boende för äldre.
En annan kvinna på parkeringen säger att Ingå kyrkby fungerar hyfsat men hon ser vissa nackdelar.
- Om vintern är det tyst men på sommaren lever Ingå kyrkby upp. Det är synd att en bank har stängt sitt kontor här. Och butiken har ingen köttdisk! skrattar hon.
Två småbarnsmammor har större mataffärer och specialaffärer för barnkläder på sin önskelista. De tror att kundunderlaget skulle räcka för större affärskedjor och räknar upp Citymarket, Prisma, Lidl, Lindex, Kappahl och R-kiosken.
- Alla mammor talar om behovet. Det skulle underlätta livet att ha allt här på orten, säger de.
”Nu börjar det hända”
Ingå kartlägger faktiskt som bäst behovet av nya affärslokaler eftersom flera planer för centrum nu är högaktuella.
- Nu kommer det att ta fart. Vi har en ny nämnd och vi ska i vår välja en ny planläggningschef, förklarar kommundirektör Jarl Boström och nämner som exempel planen som kallas Centralpark samt den mest brådskande planen, den som gäller småbåtshamnen.
Med de nya planerna ska centrum sedan kunna leva långt in i framtiden.
Kyrkans kulturlandskap bevaras
Det är just med hjälp av planer som kommunen styr hur och var det går eller inte går att bygga. Det stora kyrkliga området ska i praktiken inte ändra alls.
- Nej, en kungstanke har varit och den är ganska väl omfattad att området kring kyrkan ska bevaras.
Boström säger att det har funnits skräckscenarier enligt vilka kyrkans område blir affärsområde om det inte blir en utvidgad begravningsplats.
- Men jag tror att det inte finns stöd för något sådant.
Riva gammalt och bygga nytt
Men kyrkbyn kan och behöver förändras, anser Boström och nämner som exempel hus som kunde rivas. Han talar om affärshus vid Ola Westmans allé och gamla höghus som är i dåligt skick.
- Fyrkantiga lådor från 1970-talet.
Boström tror att det kommer att gå som det gick när Varuboden rev sin gamla affär och byggde en ny i stället.
- Det är helt klart att ett levande samhälle förändras.
Småbåtshamnens detaljer
När det gäller småbåtshamnen, också den belägen i Ingå kyrkby, är situationen helt ny.
Båthamnen har nyss blivit ett aktiebolag. Den gamla planen från 1970-talet säger ingenting om hurdan hamnen ska vara. Hamnen har med åren dessutom vuxit lite till höger och vänster.
Nu måste allt sättas till pappers om kommunen vill styra utvecklingen.
Markplanering het potatis
Både kyrkbyn och småbåtshamnen invid behöver alltså nya planer - där har de nya politikerna nånting att bita i.
Markägarnas gamla byggrätter i glesbygden blev också en stor valfråga i Ingå. Kommunen utarbetar som bäst något som kallas en strategisk generalplan, det vill säga en översiktsplan som styr byggandet.
Kommunen har visserligen planeringsmonopol men det styrs av landskapsplanen. Nu kräver landskapsplanen att byggandet i framtiden på grund av miljöskäl inte ska vara lika utspritt som hittills utan det ska koncentreras till centrumområden och till områden där det finns goda trafikförbindelser. Då kan det bli aktuellt att dra in gamla byggrätter. Det här väckte i höstas rabalder bland markägarna.
Men nu gäller det att ta skeden i vacker hand och se vad som går att göra, säger kommundirektören.
- Det är klart att vi måste leva enligt landskapsplanen och enligt riktlinjerna för hela landet.
- Det måste dras en riktlinje. Det är viktigt för det handlar om hur vi vill att Ingå ska se ut, slår Boström fast.
Ingå har ungefär 5 500 invånare. Den tvåspråkiga kommunen är tills vidare självständig men kommunreformen kommer sannolikt att binda ihop Ingå med en större kommun.