Vården i Raseborg måste bli billigare och mindre byråkratisk. Dessutom måste vårdpolitikerna nu återta makten i Raseborg och inte låta tjänstemännen fatta besluten, anser de samlingspartistiska vårdpolitikerna i Raseborg.
Erkki Rissanen är beredd att axla ansvaret för nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde. Kalervo Heinonen valdes i måndags till medlem i grundtrygghetsnämnden i Raseborg. Båda är Karisbor och pensionärer. Ingen av dem valdes in i Raseborgs stadsfullmäktige i höstens kommunalval. Heinonen ställde för första gången upp i ett kommunalval.
Rissanen har varit företagare och har länge varit med i politiken och är ordförande för Samlingspartiet i Raseborg.
Heinonen har varit konsult i 25 år och jobbat ganska mycket med social och hälsovård. Han säger att hans vårderfarenhet kommer från organisationsutveckling och ledarskap.
Heinonen tror att han kan föra med sig mycket till arbetet i den nya grundtrygghetsnämnden i Raseborg. Eftersom han också har arbetat mycket med att utveckla grupper och organisationer tror han att samarbetet i nämnden kan ha nytta av det.
Heinonen är mycket kritisk
Heinonen är mycket kritisk till hur samarbetet inom grundtrygghetsnämnden tidigare har förlöpt.
- Vad jag har förstått så har besluten inte fattats under nämndmötena. Besluten har fattats på förhand av tjänstemännen. Vad jag har förstått av tidigare nämndmedlemmar så har den förra nämnden inte kunnat samarbeta under mötena. I tidningarna har man kunnat läsa hur både tjänstemännen och produktionsenheten inte har respekterat nämndens beslut.
Kalervo Heinonen har inte ännu hunnit träffa de övriga åtta medlemmarna i grundtrygghetsnämnden. Men han vet vad han vill göra i nämnden.
- Jag vill att besluten fattas på basen av kunskap och fakta. Vi ska om går försöka att undvika att fatta beslut på känslomässiga grunder.
Vården är bra i Raseborg
Heinonen tycker att det vård som ges i Raseborg är bra. Problemet ligger i strukturerna och administrationen. Det allra viktigaste är att utreda varför vården är så dyr?
- Hur kan det komma sig att vården i Raseborg enligt den så kallade Maisema-jämförelsen är 15 miljoner euro dyrare i Raseborg än i andra kommuner med lika många invånare? Det frågar sig Kalervo Heinonen och förstår inte att den förra grundtrygghetsnämnden inte gjorde någonting åt saken. Om ingen gör någonting nu blir det en verklig ekonomisk katastrof för Raseborg, varnar han. Organisationen och administrationen måste helt enkelt förändras. Alla vet att det är ett problem, men ingen gör någonting.
Han anser dessutom att vårdtänkandet i Raseborg är gammalmodigt och att man inte i tillräckligt hög grad satsar på öppenvård. Också här går det att spara pengar. Också Erkki Rissanen som kan komma att leda den nya nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde vill att vården i Raseborg utreds grundligt. Dessutom står Finland står inför en stor vårdreform och en kommunreform som delvis går hand i hand och det gäller att ha is i hatten och avvakta vad som händer.
- Nu har vi tid att reda ut de här sakerna. På regeringsnivå har man inte kunnat utreda de här problemen. Men innan de löser de landsomfattande problemen ska vi börja göra några stora drastiska förändringar, säger Rissanen.
Gränser bör suddas ut
Både Rissanen och Heinonen vill att gränserna mellan primärvård och specialsjukvård suddas ut. Det här är något som han redan talade om under föregående fullmäktigeperiod i Raseborg. Västra Nylands sjukhus ska finnas kvar, men all specialsjukvård behöver inte finnas vid sjukhuset i Ekenäs. Både Rissanen och Heinonen vill bromsa det planerade nybygget invid Västra Nylands sjukhus i Raseborg. De är mycket kritiska till planerna på ett nybygge för över 30 miljoner euro i en kommun med en ekonomi som redan är mycket dålig. Det är för stort för lilla Ekenäs, understryker Rissanen.
- Arkitekten har planerat sjukhus för en miljonstad som Paris. Jag tror inte att Ekenäs är lika stort som Paris och vi har velat att man hör andra åsikter om hur det ska göras, men det har det inte gjorts.
Tyngre kirurgiska operationer och operationer som utförs nätter och veckoslut kan skötas i Lojo eller i huvudstadsregionen
Sjukhuset ska erbjuda god vård på svenska och finska, poängterar Rissanen och Heinonen. Men tyngre operationer som kräver specialkunskaper kan skötas på annat håll. Sjukhuset kunde bli ett dagsjukhus som har hand om mindre operationer. Efter en grundlig renovering kan också bäddavdelningen som nu finns i Mjölbolsta flytta dit.
Under våren klarnar det om Erkki Rissanen väljs till ordförande för nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde. Klart är att platsen tillhör samlingspartiet. Men med alla vårdförändringar som planeras i Finland är det i dag omöjligt att säga hur länge VNS-nämnden finns kvar.