I år lär det vara svårare än tidigare att få ett sommarjobb i Raseborg, eftersom staden skär ner på antalet jobb. Konkurrensen om sommarjobb har redan tidigare år varit hård, berättar Johan Nylund som är personalchef vid Raseborgs stad.
Hur sommarjobben fördelas inom staden är fortfarande oklart. En del av stadens enheter är helt och hållet beroende av sommarjobbare för att verksamheten skall fungera, konstaterar Nylund. Bland annat inom turism-, park- och museiverksamheten behövs alltid sommarjobbare, säger han.
Raseborgs stad börjar rekrytera sommarjobbare i februari.
Sommarlönerna höjs?
- Vi kommer inte att dra ner på lönerna, berättar Johan Nylund. Vi har inte fattat några beslut ännu ifall vi kommer att höja lönerna eller inte från förra årets nivå, fortsätter han.
Nylund anser att sommarlönerna redan från tidigare är låga. Staden brukar varje år höja dem en aning för att hänga med i den allmänna löneutvecklingen.
Ett beslut om en eventuell löneförhöjning fattas på personalsektionens möte i februari.
Sök sommarjobb i tid
Arbets- och näringsbyrån uppmanar ungdomar att söka sommarjobb i tid eftersom möjligheterna att få arbete ökar ju snabbare man söker.
För tillfället finns det 14 platsannonser för sommarjobb i Västnyland på arbets- och näringsbyråns hemsida. Sju av annonserna gäller jobb inom restaurangbranschen medan fem annonser gäller arbete inom vården.
Studerandena Anna Björkqvist, Ester Lundsten och Alexander Maja vid Ekenäs gymnasium har ännu inte hunnit söka några sommarjobb. Däremot har de alla planer på att söka till många olika platser.
- Jag fick inget jobb i fjol, så därför skulle det vara viktigt för mig att få ett arbete i år, konstaterar Alexander. Enligt honom spelar det inte så stor roll vilken typ av jobb han får.
Inga stora förändringar i de övriga västnyländska kommunerna
Hangö stad har i år reserverat cirka 50 000 euro för sommarjobb, vilket är samma summa som sommaren 2012, berättar Tommy Gröndahl som är ungdoms- och idrottschef i Hangö. År 2011 reserverade staden 57 000 euro till sommarjobb.
Ingå kommun anställer också ungefär lika många sommararbetare som förra året, cirka tio stycken. Sommararbetare inom grundtryggheten sköts separat.
Lojo stad har i år reserverat 130 000 euro för sommarjobb. Grundtryggheten i Lojo har liksom i Ingå en egen budget. På grund av sammanslagningar kan man inte jämföra summan med tidigare år, enligt stadens personalchef Tuula Kauriinoja.
I Sjundeå är det fortfarande oklart hur många sommarjobbare som i år kommer att anställas, informerar personalchef Sari Kiili.
Jobbmässa i Karis den 30.1
UNGINFO och ungdomsbyrån i Raseborg organiserar i år för första gången en rekryterings- och informationsmässa för sommarjobbare. Mässan hålls på Tryckeriteatern i Karis den 30 januari kl 15-17.
På mässan representeras olika företag i regionen som anställer sommararbetare. Samtidigt får besökarna en möjlighet att lära sig hur man skall föra sig på en arbetsintervju genom att pröva på en simulerad arbetsintervju med en amatörskådespelare. På mässan är det även möjligt att få hjälp med att skriva en CV.