På fredagen hemförlovades 500 beväringar från Dragsvik. De planerade att festa, gå på ishockey och bada bastu. Då vardagen igen kommer emot gäller det att veta hur man ska försörja sig framöver och för dem som inte har sysselsättningen klar kan den nya så kallade ungdomsgarantin hjälpa till. Från årsskiftet har nämligen samhällsgarantin för unga trätt ikraft och den ska garantera att alla unga under 25 år erbjuds sysselsättning som jobb, studier eller praktik.
Från årsskiftet har den nya så kallade ungdomsgarantin trätt i kraft och den ska garantera att alla unga under 25 år erbjuds sysselsättning som jobb, studier eller praktik.
Speciellt för dem som kommer ut i jaunari och vill studera kan ungdomsgarantin vara viktig. Studierna inleds ofta först på hösten och det betyder en nio månaders mellanperiod.
- Det är psykiskt tungt att inte ha något att göra, säger beväringen och undersergeanten Kim Westerlund från Kimito.
Mika Tervakangas är helt finskspråkig men har ändå valt Nylands brigad framför exempelvis Niinisalo. Han ska efter armén studera teologi och vill helst göra det i Åbo Akademi.
- Jag kunde säga god dag när jag kom hit säger han på bra svenska.
Timo Hiitola är beväring och arbets- och studieombudsman.
- Största delen vet vad de ska göra efter armén. De har studieplats eller arbete. En del har inte men de vill inte tala om det.
Efter 362 dagar byts nu kasernliv ut mot jobb för många. bland annat för beväringen Robert Lindberg från Raseborg.
- Imorgon ringer jag till min arbetsgivare, det borde ordna sig med arbete. Jag har kört betongbil i Kyrkslätt.
Kim Westerlund blir kvar i de röda tegelbyggnaderna.
- Jag kommer att utbilda på våningen ovanför, på Pionjärkompaniet.
På måndag tas en ny kontingent emot i Dragsvik, den första som har 15 dagar kortare tjänstgöringstid.