Från och med början av det här året skall grisarna ha det bättre. En ny förordning träder i kraft och en tioårig övergångsperiod för tidigare krav tog nyss slut.
De gamla kraven som börjar gälla nu handlar förutom om att svinen ska ha mera utrymme också om att de, med några undantag, alltid skall hållas i grupper.
Leif och Anne-Maj Blomqvist jobbar som bäst med att se till att de gamla kraven gällande utrymmen är uppfyllda på deras svingård hemma i Sjundeå, men de har haft lite problem med att få den nya inredningen de beställt till gården i tid.
- Vi beställde ny inredning som skulle komma i början av oktober och vi har ännu inte sett något av den, säger Leif.
Lång övergångstid för de nya kraven
Statsrådet har nu vid årsskiftet kommit med nya krav på svingårdarna i Finland. De här kraven handlar såväl om svinens rätt till dagsljus, som ändringar i golvkonstruktionen. Ändringarna går ut på att göra gruppboxarna större och förbjuda heltäckande gallergolv.
De flesta av de nya kraven har en övergångsperiod på fem år, men kraven gällande golvkonstruktionen har en övergångsperiod på 15 år eftersom det kan vara en dyr omställning för många gårdar.
Anne-Maj Blomqvist börjar vara lite trött på alla nya krav som ställs på de inhemska svingårdarna.
- Nu har det ju blivit på de här dryga 20 åren ganska mycket, säger Anne-Maj.
Hon tycker att det bara kommer mera krav på svingårdarna utan att de får ersättning för det eller köttpriserna stiger.
Leif och Anne-Maj Blomqvist har ungefär 55 suggor på sin gård, och allt som allt mellan 400 och 500 grisar. Det här är färre än de brukar ha eftersom det inte går så bra för den inhemska svinproduktionen just nu. Det är meningen att livsmedelsföretaget HK skall se till att grisarna förs vidare till svinhus då de kommer upp till knappa 30 kg på gården i Sjundeå, men så här fungerar det inte i praktiken just nu. Vissa svin får stanna på gården tills de är redo att föras till slakt, vilket lätt kan leda till utrymmesbrist.
- Ringer man och frågar så säger de att det finns så och så många tusen grisar för mycket att de inte kan göra något, säger Leif.
Svingårdarna minskar drastiskt
De inhemska svingårdarnas antal minskar fortfarande i snabb takt varje år, på samma gång som också svinproduktionen i Finland också krymper. Enligt jord- och skogsbruksministeriets statistik fanns det i april förra året bara lite över 1500 gårdar i Finland, medan gårdarna var nästan 4400 stycken år 2000.
I Västnyland återstår endast Leif och Anne-Majs gård i Sjundeå. Det här tror Leif Blomqvist att mycket beror på hur EU:s stödområden i Finland är strukturerade.
- I Österbotten finns ju stora svingårdar, säger Leif.
Han tillägger ändå att de inte har det lätt där heller.