Regnvatten som rinner ner från taken på äldre bostadshus och industribyggnader i tätorter är ett problem för vattenreningsverken. Enligt reglerna får inte ytvatten såsom takvatten och dräneringsvatten ledas in i avloppsvattensystemet, utan ska avledas separat.
Från nya bostadsområden leds regnvattnet ut i vattendragen, men i gamla bostadsområden i Karis och Ekenäs kommer takvatten och dräneringsvatten in i avloppet. Enligt reglerna får inte ytvatten såsom takvatten och dräneringsvatten ledas in i avloppsvattensystemet, utan ska avledas separat.
- Visst är det ett problem på vårar och höstar när vattenmängderna fyrdubblas på reningsverken, säger vattenverkets chef Tom Törnroos vid Raseborgs vatten.
Onödiga kostnader
Det blir onödiga kostnader för Raseborgs Vatten på grund av mycket ytvatten i avloppet.
- Den årliga vattenmängden till ett reningsverk fördubblas nästan. Det är elkostnaderna, i praktiken pumpkostnaderna, som fördubblas.
Törnroos betonar att man aldrig kommer dithän att inget överlopps ytvatten kommer till reningsverken.
- Men förbättringar kan ske.
Miljöproblem
Enligt Törnroos blir den hydrauliska belastningen stor då vattnet strömmar för hårt igenom bassängerna. Det leder till att sedimentet inte hinner sjunka till botten. Det i sin tur leder till att fast substans går ut i vattendragen, vilket är ett miljöproblem.
Vatten i källaren
Törnroos berättar vidare att det kan leda till problem i vattennätet.
- Om det svämmar i nätet kan det bli källarproblem.
Sådant förekommer nu och då, enligt Törnroos.
Ingen går och övervakar att hus i gamla bostadsområden leder ytvattnet på rätt sätt, men i samband med att nätet förbättras förs diskussion med fastighetsägarna, säger Törnroos.