Enligt den budget som affärsverket Ekenäs Energi gjort upp för år 2013 skulle kunderna inte få några högre avgifter. Men på grund av att Raseborg har kassakris så försöker man få in pengar på olika sätt och i sparrumban så bestämde stadsstyrelsen att det inte räcker med att affärsverket gör en vinst på 800 000 euro, utan den måste höjas med ytterligare 500 000 euro.
- Det fanns inte ett behov av att höja priserna som vi nu måste göra, säger Ekenäs Energis direktör Roald von Shoultz.
Utöver detta betalar Ekenäs Energi 500 000 euro i form av ränta på grundkapital varje år till staden så den sammanalagda summan för år 2013 blir 1,8 miljoner euro.
Ekenäs Energi har lokalt monopol på elöverföringen främst i de centrala delarna av Ekenäs. De kundernas grundavgift höjs med 20 procent.
- De kunderna är tvungna att betala extra för att staden Raseborg har dålig ekonomi.
För en höghuslägenhet betyder det i medeltal 17 euro i året och för ett egnahemshus 25 euro mer. Dessutom höjs priset på fjärrvärme med 6 procent. Kunderna kommer att få ett brev hem om detta inom kort.
Årets resultat blir också betydligt sämre än beräknat. Sammanlagt blir det cirka en miljon euro mindre på kistbottnet än vad staden räknade med att få av sitt affärsverk.
- Trots det bidrar vi med över 800 000 euro till staden, säger von Schoultz.
Det finns fyra huvudorsaker till varför årets resultat inte blir så bra som beräknat.
En orsak är att det har varit ett varmare år än tidigare och Ekenäs Energi har då sålt mindre el. En annan orsak är att elpriserna har varit klart lägre än vad affärsverket räknat med. Det beror främst på vattenläget i Sverige och Norge, vattenreserverna har varit fulla. En tredje orsak är problem med att det regnat så mycket. Energibolaget är nämligen delägare i ett torvkraftverk i Österbotten, men produktionen där har stått stilla på grund av att det varit så vått att man inte kunnat lyfta torven ur marken.
- Kraftverket kommer att stå hela vintern, men ändå har vi hela tiden fasta kostnader för det, säger Roald von Shoultz.
Den fjärde orsaken handlar om utsläppsrätter där priset för demrasat från 15 euro per ton till 7 euro per ton. Ekenäs Energi säljer de utsläppsrätter de fått (tilldelade av EU). Bolaget behöver inte själv använda dem eftersom Ekenäs Energi satsat grönt. De här utsläppsrätterna ger klirr i kassan speciellt då priset är högt. Men nu när det är ekonomiskt sämre tider så behöver färre bolag använda utsläppsrätter eftersom de producerar mindre och därför sjunker priset på dem.
Systemet med utsläppsrätter kommer småningom att försvinna. Nästa år finns det hälften mindre och år 2020 har de sjunkit till noll.
- När alla de här faktorerna slår in samma år så blir resultatet sämre än budgeterat, i det här fallet nu 1 miljon mindre än beräknat, säger von Schoultz.
Energibranchen är känslig för exempelvis väderväxlingar.
- Ett idealiskt år för oss är ett år med en lång, kall och torr vinter, en lång, varm och torr sommar och så ska det vara högkonjuktur, för då är utsläppsrätternas pris högre. Då kan resultatet bli en miljon euro bättre än det som vi budgeterar.