Den 16 december ska de fyra företagen börja som ska sköta assistenttjänsterna för handikappade i Raseborg. Om allt fungerar finns det olika åsikter om, men produktionschef Jeanette Pajunen säger att bitarna fallit på plats trots att tiden blev knapp. Heimo Karjalainen berättar om brister.
Det är med värme i blicken som Heimo Karjalainen ser på Agneta som han varit tillsammans med i snart 40 år. Hon har svår ms och varken röra sig eller kommunicera med omvärlden. Men Heimo förstår henne efter alla år tillsammans.
- Det är via ögonkontakt, gester och miner. Vi har vuxit ihop, säger Heimo.
Heimo är tjänstledig från sitt jobb på Vård i Hemmet sedan snart 3 år tillbaka för att på heltid sköta Agneta. Att ta hand om en anhörig och jobba osm näståendevårdare dygnet runt är tungt och Heimo har fått avlastning varannan vecka av en assistent som tillsammans med Vård i hemmet skött Agneta. Men den enda assistenten var tvungen att sluta av hälsoskäl och nu har de ingen annan hjälp än vård i hemmet som kommer varannan vecka på punktbesök. De har rätt till två assistenter.
Men det är nog på gångs med ny assistent. Men just nu är vi ensamma.
Enligt lagen ska staden ordna assistenter för de handikappade.
- Är man beviljad assistentimmar så är staden skyldig att ordna assistent. Men om man är utan en tid så kan det bero på att man efter upprepade försök inte vill ta emot någon ny eller så kan familjen konstatera att de inte behöver. Det är inte så att staden inte klarar av att ordna det, säger produktionschef Jeanette Pajunen från Raseborgs stad.
Nya företag som staden upphandlat tar vid från och med 16 december, men tidtabellen för att teckna avtal med de nya blev knapp att få allt att fungera på grund av besvär som lämnats in.
- Först i ett sent skede kunde vi ge besked åt våra klienter, och för de nya firmorna blev det brått att rekrytera personal. Men jag är mer än nöjd med hur vi har det ordnat idag, säger Pajunen.
Assistenterna jobbar i klientens hem och hjälper till med allt, till och med det mest intima. Den senaste tiden har det varit mycket diskussion kring hur systemen med assistenterna för handikappade fungerar i Raseborg. Det här beror på att Raseborg nyligen upphandlat och valt fyra företag som ska sköta tjänsterna. Två etablerade Raseborgsföretag föll bort och det här skapade osäkerhet bland klienterna som var oroliga över att vara tvungna att bryta ett fungerande samarbete med sin assistent. Flera var också upprörda över att inte få tillräckligt med information.
- Vi har överlag inte fått tillräckligt med information, säger Heimo Karjalainen. Ett exempel är assistentens semestrar och hur de ska skötas.
Men det behövs rätta personer i yrket.
- Vi behöver personer åt min fru, sådana man kan lita på, tuffa människor som vågar ta ansvar och dessutom har i alla fall lite sjukvårdsutbildning. Så att jag på min fritid kan koppla av, säger Heimo.
Jeanette Pajunen säger att det inte varit något större problem att hitta personal som är intresserad av att jobba som assistenter. Inte heller vid ett av de fyra företagen som Raseborgs just valde är detta ett problem. Men då man tittar på arbetskraftsbyråns sidor letar tre av de fyra företagen efter personal och bara i Raseborg är sju assistentjobb lediganslagna (11.12) samt ett antal närvårdarjobb.
Läs också:
2.10.2012 Storm kring handikappservicen
16.11.2012 Handikappade i Raseborg anställer själva assistenten?