Socialdemokraterna i Raseborg vägrar att medverka i allt som kan leda till permitteringar eller till att stadens personal inte får sin semesterpeng.
Raseborgs stadsfullmäktige behandlade på måndagen budgeten för 2013 och beslöt lyfta tillbaka in i budgeten pengar som strukits för Harparskog daghem och bidragen för enskilda väglag.
Sex miljoners gap krymptes till två
Stadsstyrelsens budgetförslag innehöll ett minus på närmare två miljoner euro trots att styrelsen hade lyckats skära ned cirka fyra miljoner euro.
Styrelsen hoppas att förhandlingar med facket leder till att personalen på något vis kan bidra med en summa på 1,9 miljoner euro. Som exempel nämner styrelsen att summan "motsvarar hälften av semesterpengen inklusive lönebikostnader."
Under fullmäktigemötets gång växte gapet från 1,9 miljoner till nästan 2,2 miljoner euro eftersom strukna anslag lyftes tillbaka in i budgeten.
SFP: Vi vill undvika permitteringar, hellre permanenta lösningar
Maktpartiet SFP:s Anders Walls betonade att SFP undvika permitteringar och i stället eftersträva permanenta lösningar. Det blir lättare när det femåriga anställningsskyddet upphör fem år efter grundandet av Raseborg.
Från och med 1.1.2014 kan staden vid behov säga upp personal som tidigare var anställda av Ekenäs, Karis och Pojo.
Walls föreslog också ett tillägg i budgetens textdel om att staden borde "anpassa sina personalresurser till rådande ekonomiska omständigheter". Det kan tolkas som ett förslag att permittera eller säga upp personal om det finns ont om pengar i stadens kista. Förslaget förlorade i omröstningen med 26 mot 30 röster, två röstade blankt.
Det var socialdemokraternas Lauri Metsämäki som slog fast att SDP inte vill medverka i beslut om leder till att stadens anställda permitterar eller att de förlorar sin semesterpeng.
KD: Det blir permitteringar
Kristdemokraternas enda ledamot Niklas Andersson sade att styrelsens förslag kommer att leda till permitteringar.
De grönas Marko Reinikainen kritiserade också styrelsens förslag. De gröna anser att förslaget inte innehåller tillräckligt mycket strukturella åtgärder då personalen trots allt förväntas bidra med en så stor del av den krävda besparingen.
De stora fackorganisationerna är negativa till sparförslag som kompromissar semestpengen.
Harparskog daghem fick pengar - eller fick det?
Fullmäktige röstade om många förslag som gällde tilläggsanslag. Många initierades av kommunisternas Peter Björklöf och förlorade klart i omröstningarna.
Petri Kajander från SDP föreslog tilläggsanslag för Harparskog daghem.
Förslaget om 67 000 euro till för dagvården fick 29 ledamöter på sin sida, 26 röstade mot, 3 röstade blankt.
Summan utökade dagvårdens utgifter och betyder inte automatiskt att daghemmet i Harparskog räddas.
I sista hand är det nämligen nämnden och inte fullmäktige som beslutar om att starta upp och lägga ner verksamheter. Så trots att pengar finns, kan det hända att Kajanders önskan inte går i uppfyllelse.
Oklart vem som får besluta om vad
Fullmäktige diskuterade flera gånger under budgetbehandlingen vilka saker fullmäktige har rätt att påverka, det vill säga var de kan föreslå förändringar. Många tyckte att det var oklart och att ingen riktigt vet.
Fullmäktigeordföranden Thomas Blomqvist (SFP) förklarade att fullmäktige kan påverka de allmänna målsättningarna och penningsummorna. Men detaljer som nedläggningar av daghem eller simhallspriser för de anställda hör inte till fullmäktige.
Vägbidragen röstades tillbaka
Många av glesbygdens politiker var bestörta över förslaget att helt och hållet stryka bidragen till enskilda väglag. Styrelsen hade strukit dem från budgetförslaget eftersom de inte är en lagstadgad utgift.
Fullmäktige lyfte summan om 200 000 euro tillbaka in i budgeten. Förslaget kom av SFP:s Sven Holmberg. Han tyckte att staden också själv behöver de enskilda vägarna för att kunna sköta till exempel hemvården och skjutsa barn till skolan.
Han fick i omröstningen 34 ledamöter på sin sida, 23 ledamöter motsatte sig, 1 röstade blankt.
"Hvc-verksamhet i Ekenäs, Karis och Pojo"
SDP:s Per-Erik Holmberg föreslog att Raseborgs hvc blir en enhet från och med 2014 men den ska ha tre servicepunkter - Ekenäs, Karis och Pojo. Förslaget fick nästan alla ledamöter på sin sida. De tre verksamhetsorterna skrevs in i textdelen efter en omröstning där 49 ledamöter stödde Holmbergs förslag. Endast 9 röstade mot.
Mötet avbröts vid 23-tiden och det fortsätter på tisdag klockan 18. Då står bland annat stadens nya förvaltningsstadga på agendan.