Stödet för allmän värnplikt för män har ökat märkbart från i fjol. Det visar en enkät som Planeringskommissionen för försvarsinformation PFI har låtit göra.
I fjol var stödet för allmän värnplikt 63 procent. I år understöder 74 procent av finländarna värnplikten, visar PFI:s enkät.
- Det här är säkert en reaktion på den breda diskussion som fördes kring försvaret och försvarsreformen i våras. Jag är väldigt glad över resultatet, eftersom regeringens planering bygger på en allmän värnplikt, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP).
Samtidigt som stödet för allmänna värnplikten har ökat har förtroendet för skötseln av försvarspolitiken försvagats. Nu anser drygt 70 procent av de tillfrågade att försvarspolitiken är välskött - i fjol ansåg drygt 80 procent att försvarspolitiken har skötts väl. Carl Haglund är inte förvånad och han hänvisar igen till diskussionen om försvarsmaktsreformen i våras.
- Jag tror att det är särskilt diskussionen kring Dragsviks framtid som påverkade enkätresultatet. När man ser närmare på svaren märker man att det är särskilt Sannfinländarnas väljare som är missnöjda. Det missnöjet riktar sig nog mot förra vårens diskussion.
I våras gick diskussionen om Nylands brigads framtid i Dragsvik het och den dåvarande försvarsministern Stefan Wallin (SFP) anklagades för att ha fört allmänheten bakom ljuset när han inte medgav det politiska spel som låg bakom beslutet att låta brigaden finnas kvar i Dragsvik.
Nordiskt försvarssamarbete stöds
Försvarsministern vill lyfta fram att många talar för ett Nordiskt militärsamarbete. 91 procent stöder nordiskt samarbete.
- I regeringsprogrammet står ju att vi ska fördjupa det nordiska försvarssamarbetet, konstaterar Haglund.
Militärt samarbete inom EU får också ett ganska brett stöd, närapå sju av tio svarar ja till ett EU-samarbete i försvarsfrågor. Samtidigt är understödet för militär alliansfrihet fortsättningsvis ganska högt. Sextioåtta procent talar för alliansfrihet.
En av fem uppger sig vara för ett medlemskap i Nato. När det gäller samarbete med Nato går åsikterna isär. Knappt hälften svarar för och hälften emot samarbete med Nato.
Försvarsviljan ligger på samma nivå som tidigare. Tre av fyra finländare anser att Finland ska försvaras med vapen i alla lägen, också om utgången för tvisten verkar osäker. De flesta skulle vara färdiga att själva ställa upp för uppgifter inom försvaren vid väpnade konflikter.