Klarar en handikappad av att vara arbetsgivare åt sin assistent? Den frågan funderar flera handikappade personer på i Raseborg.
Raseborg omorganiserar handikappservicen och vill nu främst införa arbetsgivarmodellen, det vill säga att de handikappade själva anställer sina egna assistenter.
Många handikappade personer är oroade och undrar om de klarar av den stressiga uppgiften att vara arbetsgivare.
Klientens vilja borde avgöra
Christer Schön, som tagit hand om sin fru Greta i sex år, är fundersam om han mäktar med uppgiften.Han framhåller att det i handikappservicelagen står klart och tydligt att arbetsgivarmodellen kan tillämpas, om klienten vill det. Schön upplever att staden Raseborg glömt bort den lilla detaljen.
Arbetsgivarmodellen bättre för staden
De handikappade har en subjektiv rätt till assistans. Men det är upp till kommunen hur man ordnar servicen.Tidigare köpte Raseborgs stad assistenttjänsterna främst av olika lokala privata vårdföretag. Nu vill staden främst införa den mer förmånligare arbetsgivarmodellen. En orsak är att stadens tjänstemän upplever att den är mer flexibel för klienterna och genom att de är arbetsgivare har de en större möjlighet att påverka.
Arbetsgivarmodellen är också den som de flesta kommunerna i Finland använder, berättar Jeanette Pajunen, produktionschef i Raseborg.
Men hon kan inte säga hur mycket staden sparar genom att de handikappade blir arbetsgivare till sina assistenter.
Samtidigt har det pågått en upphandling gällande de företag som förmedlar assistenttjänster. I den upphandlingen avgjorde priset och två stora lokala vårdföretag förlorade.
Den här processen har ytterligare skapat en oro bland de handikappade.
Besvär och rättelseyrkanden
Ett besvär mot upphandlingsprocessen har lämnats in till marknadsdomstolen och dessutom har staden fått ta emot två rättelseyrkanden, berättar Jeanette Pajunen.
Ärendet kommer att behandlas på stadssyrelsens möte på måndag 19.11.2012.
Se ett reportage om detta i Närbild i Yle Fem på söndag 18.11. kl. 19.55.