Socialdemokraterna i Raseborg vill se riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta som fullmäktigeordförande de kommande fyra åren. I övrigt avstår partiet från alla anspråk på en ordförandepost.
I Raseborg är de politiska förhandlingarna om de tuffa ordförandeposterna bara i sin linda, men kommunalvalets stora förlorare i Raseborg - SDP - rullar nu över ansvaret på SFP som sitter på nästan hälften av fullmäktigemandaten.
Ingen kohandel
Rent proportionellt räknat har SFP en stark ställning efter valet med sina 21 mandat mot SDP:s 12 platser. Steget till tredje största gruppen är stort. De gröna har bara 4 mandat.
Men det största partiet kan välja att dela med sig av makten genom förhandlingar. Det kan också hända att det största partiet är särskilt intresserat av vissa nämnder eller vissa platser. Genom förhandlingar kan partiet kanske garantera just de platserna åt sig själv och sedan avstå av del av makten annanstans.
Camilla Grundström som för Socialdemokraternas talan i Raseborg säger ändå att partiet nu till en början bara har ett önskemål.
– Den vägkost jag har fått av mina medlemmar är att vi inte är varma i kläderna på någon av ordförandeposterna med undantag då av posten som fullmäktigeordförande.
– Vi vill respektera valresultatet, givetvis. Med valresultatet i bakfickan har vi ändå möjlighet till viceordförandeskap. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg utan nu låter vi SFP fundera på det här.
Grundström säger också att SDP inte förhandlar om något tekniskt samarbete med mindre grupper för att stärka positionerna.
Tystlåtet SFP
Inom SFP är kommentarerna försiktiga i det här skedet.
Thomas Blomqvist som är fullmäktigeordförande just nu säger inte rakt ut om han vill fortsätta eller inte på posten utan säger bara att SFP nu ska samlas och diskutera inom gruppen.
– Det var viktigt för oss att veta hur Socialdemokraterna ser på frågan. De tänker ju sig att platserna fördelas i proportion till valresultatet. Det är en förhandlingsfrågan om vi sedan tycker att vi avstår från någonting.
Blomqvist säger också att SFP gärna hade sett ett förhandlingsresultat utanför fullmäktigesalen - alltså att man inte hade gått till proportionella val - eftersom det skulle ge också de mindre partierna en chans till en egen plats i nämnder och sektioner.
Men eftersom SDP verkar driva på proportionella val så måste de mindre kanske samarbeta.
– Det är klart att om de här små grupperna går samman så får de ett visst antal platser. Det är ju med en matematisk formel det här räknas ut. Och det är ju kanske i den riktningen vi gick igår kväll efter socialdemokraternas meddelande.
Små grupperna kan bara avvakta
För de små grupperna gäller det nu bara att följa med och se hur de stora resonerar.
De grönas ordförande Marko Reinikainen hoppas att proportionalitet inte blir allt utan att man verkligen försöker hitta lösningar som gör att alla ryms med på något sätt.
Och han tycker sig få stöd från tanken i synnerhet från SFP-håll.
– Vi håller nu på att jobba med en ny förvaltningsstadga i Raseborg. Där förutsätts det också att det finns en tydlig förankring i fullmäktige bland dem som är medlemmar i nämnder och sektioner. Då är det ju ganska logiskt att ingen blir helt utanför.