Skismen mellan stadsdirektören och utvecklingsdirektören i Raseborg har varit sällsynt utdragen men symptomatisk för en öppen organisation, anser forskare.
- Situationen i Raseborg är på det sättet unik att det rör sig om en konflikt mellan två ledande tjänstemän mera än om en skism mellan ledande tjänstemän och politiker. Stadsstyrelsens beslut att avskeda utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen tillför ändå på sätt och vis också den dimensionen, säger Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi.
En kommunfusion sätter stort tryck på ledarskap och ansvarsfördelning. Att konflikten har pågått länge tär internt på arbetsklimatet i organisationen och påverkar också stadens befolkning.
- Nu räknade man väl med att rollfördelningen skulle ge sig med tiden istället för att ta tag i saken, bedömer Sandberg.
Frågan om ett linjeval
Offentligheten har blivit en part av processen och bägge parter har utnyttjat den bl a genom att vända sig till olika politiska grupper eller andra grupper i samhället för att få stöd eller sympatier.
I ett företag hade konflikten skötts snabbare och i det tysta. Att det var utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen som fick gå medan stadsdirektör Mårten Johansson sitter kvar kan enligt Siv Sandberg betecknas som ett linjeval.
- Stadsstyrelsen har haft större förtroende för stadsdirektören. Som utomstående är det svårt att säga på vilka grunder de baserar den bedömningen. Hakkarainen har ju varit mera aktiv och sökt konfrontation medan Johansson har varit ganska tyst i offentligheten, det är svårt att bedöma hans roll.