Varken Ingå, Raseborg eller Sjundeå har några anvisningar för hur man som privat person får använda sociala medier som till exempel Facebook och Twitter under arbetstid. I Lojo finns det däremot tydliga anvisningar för det här och där har också tidigare påträffats missbruk som lett till att tillgången till sociala medier begränsats inom social och hälsovården.
I Hangö hoppas kanslichef Jukka Pekka Halme på att man helt och hållet skall kunna förbjuda privatanvändning av sociala medier på arbetstid, på grund av datasäkerheten.
Många facebookar i Ingå
Ingå har inga officiella Facebook-sidor för kommunen men sociala medier används ändå effektivt av flera kommunarbetare.
Kultursekreterare Regina Ekblom använder ofta sociala medier i sitt arbete också som privat person. Eftersom kommunen inte har några egna officiella sidor på Facebook brukar hon bland annat marknadsföra evenemang via sin egen profil, men också på en inofficiell sida för Ingå. Hon tycker att sociala medier är ett verkligt behändigt sätt att nå folk.
- Sådana som har en sådan verksamhet som skall nå ut till en publik gynnas av sociala medier, säger Ekblom.
Ekblom tycker inte att det skulle vara en god idé att förbjuda egen användning av sociala medier på arbetstid eftersom användandet stöder mångas arbete och det skulle kännas bakåtsträvande. Några anvisningar för hur sociala medier får användas i kommunen tycker hon ändå kan vara bra om det går så att folk börjar kika över varandras axlar och tycka att någon är på Facebook för ofta.
Biblioteket har egen sida
Också bibliotekarie Raija Selén använder sig av sociala medier på arbetstid. Det här gör hon inte som privat person säger hon, eftersom biblioteket har en egen offentlig sida på Facebook. Det privata och offentliga har ändå en förmåga att flyta ihop.
- Det vill bli så att jag på kvällarna hemma uppdaterar bibliotekets Facebook-sida, säger Selén.
Selén använder också mycket sociala medier på kvällarna i andra jobbrelaterade ärenden, till exempel genom att läsa bloggar som har med arbetet att göra. Det här gör hon ändå bara för att hon tycker om det, inte för att hon känner sig tvungen.
Ungdomar snappas upp på sociala medier
Arbetet på ungdomsgården i Ingå är starkt knutet till sociala medier. Ungdomsledare Dennis Bäckman säger att många ungdomar följer med ungdomsgårdens verksamhet genom ungdomsgårdens officiella Facebook-sida. Han använder också själv sin egen profil i arbetssyfte, men har bildat sig en officiell arbetsprofil som ungdomsledare för att fortfarande kunna separera sitt privata liv från arbetet en aning.
Ungdomsarbetare Jonas Ehrnsten tänker också göra en arbetsprofil på Facebook eftersom hans privata liv lätt flyter ihop med jobbet genom sociala medier som det är just nu. Han tycker ändå att det är viktigt att ungdomsarbetarna finns på Facebook också som privata personer eftersom det innebär ett till sätt för unga att kontakta dem om det behövs.
Kommunernas officiella Facebook-sidor
Av de Västnyländska kommunerna är det endast Raseborg och Lojo som hittills använder sociala medier officiellt genom till exempel egna Facebook-sidor. Vissa områden i de andra kommunerna använder ändå också ofta sociala medier officiellt, som till exempel turism och bibliotek.