Nya Lojo, som grundas vid årsskiftet, kommer att satsa på närdemokrati.
Byaföreningar i Raseborg arbetar för att också Raseborg skulle införa en modell för närdemokrati.
Fusionsstyrelsen för Nya Lojo har godkänt en modell, som ska leda till att invånare i alla olika delar av den vidsträckta staden ska kunna påverka stadens beslut.
Bland annat kommer det att finnas åtta områdeskommittéer runt om i kommunen.
De här kommittérna behandlar saker som är viktiga för området och för ärendena vidare till en områdesdirektion.
Protokollen från direktionen ska sedan behandlas i stadsstyrelsen i Nya Lojo.
Fullmäktige möts på olika platser
Enligt modellen för närdemokrati ska stadsfullmäktige två gånger per år sammanträda någon annanstans i kommunen än i Lojo centrum. I samband med det får invånare möjlighet att i ett områdesforum diskutera med de förtroendevalda.
Det ska också finnas olika intresseråd som kommer med förslag på hur staden kunde utvecklas. Till exempel kunde det finnas intresseråd för barnfamiljer, unga, äldre och företagare.
Närdemokrati behövs i stor kommun
Jaana Lunden som bor i Nummi anser att det är helt nödvändigt att de som bor där ska få påverka också i framtiden, trots att besluten fattas i Lojo.
Enligt Nummibon Olavi Miettunen verkar idén om närdemokrati bra, eftersom nya Lojo blir ett så stort område geografiskt och beslutsfattarna sitter långt borta.
Tanken är att också personer som har fritidsbostad i kommunen ska få vara med och påverka i områdeskommitteérna.
Bara en diskussionsklubb?
Aarno Lehtinen har fritidsbostad nära Nummi, men visserligen på Salosidan. Han tror att det är bra att invånarna får möjlighet att träffa beslutsfattarna i samband med att fullmäktige samlas på olika platser i kommunen och på det sättet påverka. Men han undrar ändå om närdemokratimodellen mest leder till diskussionsklubbar utan makt.
Jag är rädd för att det blir mer byråkrati, och undrar om det leder till något bra, säger Lehtinen.
Raseborgsföreningar hoppas på närdemokrati
I Raseborg tittar byföreningarna nu intresserat på vad som händer i Lojo - och saker håller på att hända också i Raseborg.
Mia Saloranta är vice ordförande i föreningen Pro Billnäs och hon har varit med och utvecklat verksamhet i byar i Raseborg. Något liknande som nu händer i Lojo behövs helt säkert också i Raseborg, säger hon.
– Det känns som att de olika delarna av Raseborg är i ojämlik ställning och landsbygden och byarna glöms bort.
Projektplanering i Raseborg
Tillsammans med byföreningen Lohjan kylät har aktiva i byföreningar i Raseborg gjort upp en preliminär projektplan bland annat för att få närdemokratin att fungera. Man har redan varit i kontakt med Raseborgs stad.
Om det lossnar pengar för projektet kan arbetet med att bygga upp en modell för närdemokrati i Raseborg börja nästa år, säger Mia Saloranta.