Sjundeåborna må vara trötta på politikerna och fusionsbråket i Sjundeå. Men kandidaterna orkar fortfarande tala och ställa alternativen Lojo och Porkala mot varann.
Ingen annan fråga väckte lika mycket diskussion när Yle Västnyland avslutade sin valrunda med debatt på kommungården i lilla Sjundeå.
Väljarna får nu avgöra vilken falang som drar det längre strået - är det Kyrkslätt-Porkala eller Lojo som borde ansvara för vården, skolorna och daghemmen i Sjundeå i framtiden.
Den gångna 4-årsperioden har varit intressant och utmanande i Sjundeå. Frågan om kommunen ska bli ett med Lojo har präglat all diskussion. Sjundeå sade till slut nej till Lojo, men smärtfritt gick det inte. Sjundeåborna fick före beslutet delta i en folkomröstning, politiska grupperingar splittrades, nya samarbeten uppstod, fullmäktige tog om fusionsbeslutet och det var flera som lämnade in besvär.
Ett nej till Lojo ledde till att Lojoregionens vårdsamarbete Lost också tog slut. Nu förbereder Sjundeå i snabb takt vård i egen regi.
Sluta strida?
Yle Västnyland frågade vanliga Sjundeåbor om de har förtroende för sina politiker.
Kommuninvånarna i Sjundeå har efter den gångna perioden inga höga tankar om sina beslutsfattare.
- Striden bort från kommunalpolitiken!
- Förtroendet för politikerna är inte allt för starkt.
- Kommuninvånaren känner sig avskärmad för det som händer inom politiken och tjänstemannakretsen. Man vet inte vad som händer. Det borde vara öppet men de bara strider hela tiden. Det går lätt så att man inte orkar vara intresserad eller så börjar man tveka på precis allt.
Yle Västnyland sände valdebatt från personalens kafferum på kommungården i Sjundeå.
Kandidaterna får allra först förklara vad de skulle göra annorlunda efter valet för att Sjundeåborna ska återfå förtroendet för sina politiker. Hur skulle de till exempel sköta fusionsfrågan på ett mera uppbyggande sätt?
- Det är inte klart att man behöver förhandla. Vi har en regering som grälar internt om social- och hälsovårdsreformen och om kommunreformen, säger De grönas Kristian von Essen, mannen som ledde Lojomotståndarna i Grupp 14, det vill säga samarbetet mellan SFP, De gröna och Samlingspartiets utbrytargrupp Tahto&Toivo.
- Jag har full förståelse för att invånarna inte har förtroende för politikerna i Sjundeå, säger
von Essen som ändå avslutar fyraårsperioden med rent samvete eftersom De gröna enligt honom har varit konsekventa, följt resultatet i folkomröstningen och agerat för en time-out i fusionsfrågan.
SDP:s Jouko Varjonen (obunden) lovar att SDP också framöver agerar för Lojo, precis som hittills. Perioden 2008-12 ger han underkänt.
- Fullmäktigeperioden har varit den mest kaotiska i den här före detta konsensuskommunen.
- Man får skämmas!
Varjonen säger också att De grönas time-out blir en dyr lösning.
Men von Essen svarar att SDP alls inte har varit konsekvent i fusionsfrågan.
- Efter folkomröstningen skrev Arja Alho i en kolumn att fullmäktige inte har något annat alternativ än att följa det tydliga resultatet.
SFP:s Marcus Nordström beskyller också SDP för inkonsekvens. Socialdemokraterna stödde nästan enhälligt förslaget om att ordna en folkomröstning om fusion med Lojo men agerade sedan mot resultatet, säger Nordström.
- Alla röstade mot folkets vilja.
Nordström ger alla partier det rådet att man ska lyssna på folkets vilja och följa den. Men också annat behövs.
- Det gäller förstås att också samarbeta mera och kasta mindre smuts.
Centerns Arto Varpio efterlyser respekt för lagligt fattade beslut. SFP:s Nordström påminner Varpio om att "lagligt" kan betyda många saker. Högsta förvaltningsdomstolen har ännu inte avgjort hans besvär så beslutet Nordström överklagade har inte vunnit laga kraft.
Samlingspartiets Mikael Westermarck har i det här skedet av debatten ännu inte anlänt till kommungården. Han har missuppfattat och trott att det är frågan om en telefonintervju. Tahto&Toivos Tom Paasikivi sitter tyst mellan von Essen och Nordström. Han lyssnar när SFP, De gröna och SDP talar.
Kärlek till grannen
För eller emot Lojo? Frågan har spräckt grupper och skapat nya samarbetsformer i Sjundeå under det gångna året. Trötta kommuninvånare önskar sina politiker så långt pepparn växer men politikerna vill fortsätta. SFP:s Marcus Nordström, den kanske mest energiska Lojomotståndaren i Sjundeå, ser inga problem.
- Sakerna strider, inte människorna.
Nordström vill inte tala om besvärspolitik trots att han lämnade alla förtroendeposter utom fullmäktige för att så effektivt som möjligt sätta stopp för Lojofusionen med hjälp av besvär.
- Det är frågan om ett ytterst tillspetsat upplägg där majoriteten i fullmäktige gick emot folkets entydiga vilja, motiverar Nordström lugnt.
Omkring två tredjedelar av Sjundeåborna sade i folkomröstningen nej till fusion med Lojo. Nordström säger att han - med mandat från kommuninvånarna - inte kunde göra annat än försöka korrigera det han kallar ett fel.
Sjundeå fullmäktige beslöt för första gången hösten 2011 med en rösts majoritet att tacka ja till Lojo. Det var den gröna suppleanten Harri Haanpääs röst som avgjorde. Hade ordinarie ledamoten Yrjö Kokkonen varit på plats, skulle resultatet ha varit ett nej till Lojo. Haanpää kandiderar nu på SDP:s lista som en av Vihreä Vastuus kandidater.
SDP:s Jouko Varjonen talar också för fortsatt samarbete politikerna emellan trots att SDP:s mål är fusion med Lojo.
- Jag ser inte heller några problem.
Varjonen poängterar att SDP inte motsätter sig Kyrkslätt och Porkala i sig utan det är Kyrkslätt som tackar nej.
Samlingspartiets utbrytargrupp Tahto&Toivo har grundat en ny samlingspartistisk förening, Samlingspartiet i Porkala, men får ännu inte i kommunalvalet i år använda det namnet. Men T&T:s mål är klart.
- Kyrkslätt kommer nog att ändra sina åsikter i fusionsfrågan. Jag tror inte de vill bli ett nytt Stensvik, säger Tom Paasikivi. Stensvik är en stadsdel i utkanten av Esbo.
- Hellre vill Kyrkslätt vara i maktens centrum, menar Paasikivi och avser att Kyrkslätt som huvudort för Porkala skulle ha en viktigare roll än som en liten del av huvudstadsregionen.
SDP:s Varjonen anser att Sjundeå som en del av Lojo har större chanser att vara nånting annat än en förort till huvudstadsregionen.
SFP:s Nordström anser att servicen i vilket fall som helst flyttar längre bort eftersom pengarna tryter och statsmakten drar åt svångremmen. Då är det vettigt att servicen finns i den riktningen där kommuninvånarna rör sig, det vill säga i Kyrkslätt snarare än i Lojo. SFP påminner också om att Lojo just nu inte vill ha Sjundeå.
Samlingpartiets Mikael Westermarck ser inga chanser för fortsatt självständighet. Han menar att självständighet som ett framtidsalternativ endast kan användas i valkampanjer.
- När Kyrkslätt inte tar emot, blir Lojo kvar. De har också mycket bra hälsovård.
Sannfinländarna i Sjundeå kunde inte delta i debatten men de stöder också fusion med Lojo.
Endast en av sex debattdeltagare tror på ett självständigt Sjundeå 2016. Det är De grönas Kristian von Essen. SFP:s Marcus Nordströms åsikt väger mittemellan. Centerns Arto Varpio räcker inte upp handen men samme man säger i Yles valkompass att han förespråkar självständighet.
Ingen av kandidaterna stöder en delning av Sjundeå. Men flera kan föreställa sig ett större sammanhang än de nu aktuella Porkala eller Lojo.
Alla talar varmt för barn och unga i Sjundeå
Fusionsfrågan har i över ett år överskuggat andra frågor. Men Sjundeå har många utmaningar. En av dem är vården som nu i snabb takt organiseras som egen kommunal verksamhet. Ingen vet dock hur länge den organisationen ska fungera.
En annan utmaning är kommunens barn och unga, en växande grupp som kräver satsningar och också investeringar för att hindra utslagning då många inflyttarfamiljer saknar sociala nätverk på orten.
Kandidaterna verkar inte lika engagerade i debatten om barn och unga som i frågorna kring fusionen.
Tahto&Toivos Tom Paasikivi berättar ändå om satsningar hittills och beklagar sig över besvär som bromsat tillkomsten av det planerade Walkerskafeet i Sjundeå. Han efterlyser också ungdomsarbete utanför tjänstetid.
- Jag menar att ungdomsledarna skulle jobba också efter klockan fyra när ungdomarna har slutat skolan.
Kommunen borde enligt Paasikivi också försöka fånga upp unga som efter grundskolan hotas av utslagning.
Centerns Arto Varpio talar för mellan församlingarna och kommunen.
Samlingspartiets Mikael Westermarck medger att det kan behövas flera ungdomsledare men han påpekar att det också finns mycket enkla åtgärder som kommunen kan ta till.
- Börja med att ta bort staketet runt idrottsplanen.
- Mopedungdomen borde också få en klubblokal, säger Westermarck.
Men det verkar svårt att svara på frågan varför så lite har hänt på ungdomsfronten.
- Jag vet inte, säger SDP:s Jouko Varjonen som inte sitter i nuvarande fullmäktige.
Han tycker att ungdomsföreningarnas gamla hus kunde utnyttjas bättre, det skulle gagna också de ungdomar som inte bor i centrum.
- Husen finns runt om i kommunen, både i söder och väster och öster.
De Grönas Kristian von Essen är också ledsen över den låsta idrottsplanen. Och besvären mot Walkers får också underkänt av honom.
- Synd att det i många fall är samma människor som både klagar på ungdomarna och bromsar upp sådant som kunde sysselsätta dem.
von Essen är trots allt nöjd över framsteg: Sjundeåungdomar kastar inte längre sten på passerande tåg så som för några år sedan.
Centerns Arto Varpio betonar vikten av långsiktiga beslut.
- Varje beslut som kommer på agendan måste bedömas enligt vilka konsekvenserna blir för våra barnbarn.
Lyssnar ni på Sjundeåbon? Var står ni egentligen?
Yle Västnylands debattdeltagare fick till slut fråga ut varann.
Inför frågerundan laddar De grönas Kristian von Essen upp genom att hämta en liten plansch till kafferummet där debatten pågår.
Planschen är ett exemplar av den kandidatlista som finns i valbåsen.
Kandidaterna studerar listan och konstaterar att splittringen i Sjundeås politiska strukturer märks också i det här dokumentet: Kandidaterna på SDP:s lista är inte i alfabetisk ordning utan den gröna utbrytargruppen Vihreä Vastuus (Grönt Ansvar) kandidater finns som en svans efter de egentliga SDP-kandidaterna.
Centerns Arto Varpio får sedan inleda frågerundan.
Han ställer Tahto&Toivos Tom Paasikivi en komplicerad fråga där kärnan är att högerpolitikerna främjar centralisering trots att det är av ondo. Paasikivi säger att politik och företagsverksamhet sist och slutligen är ganska likadana verksamheter. Han betonar vikten av att locka företag och nya jobb till Sjundeå till exempel med hjälp av goda tomter.
Paasikivi ställer sin fråga till SDP. Frågan är enkel.
- Kommer SDP att respektera och lyssna på kommuninvånarna?
Jouko Varjonen svarar att ja, oftast, men ibland ställer ekonomin till det och då gäller det för politikerna att bära sitt ansvar.
- Man kan inte bara följa resultatet i en omröstning om folk inte har haft realistiska alternativ att ta ställning till, förklarar Varjonen.
Varjonen ställer SDP:s fråga till SFP. Han skjuter också hårt.
- Går SFP med på att starta förhandlingar med Lojo på nytt då vi vet att en anslutning till Kyrkslätt inte är möjlig?
Nordström blir inte rädd.
- SFP ser för tillfället ingen som helst orsak att påbörja förhandlignar om kommunfusion eftersom kommunen nu lägger all sin energi på att bygga upp ett fungerande hälsovårdsnät för sina invånare. Någon gång, när regeringen har gett sina riktlinjer och kartor, tar vi ställning.
Men SFP utesluter inte helt och hållet nya fusionsförhandlingar med Lojo.
- Ingen har någonsin sagt att vi inte skulle vara färdiga att förhandla.
Nordströms fråga till Kristian von Essen gäller De grönas splittring i Sjundeå. Han frågar hur konsumentskyddet nu fungerar för De grönas väljare då det finns två grupper där kandidaterna kallar sig gröna. Nordström avser de politiker som stödde Lojofusionen och som nu kandiderar på SDP:s lista, det vill säga gruppen Vihreä Vastuu.
- Egentligen är konsumentskyddet nu ganska bra. Man vet precis vad man får, svarar von Essen.
von Essen ställer en fråga till De obundnas Mikael Westermarck som tillsammans med de övriga i sin grupp nu kandiderar på Samlingspartiets lista.
- I valet 2008 flaggade ni för ett självständigt Sjundeå och fick en massa röster i södra Sjundeå, Störsviksområdet . Ni svek de väljarna totalt när ni anslöt er till Lojofronten. Dessutom är det paradoxalt att ni kallar er obundna men kandiderar för Samlingspartiet. Vad står ni egentligen?
Westermarck säger att De obundna valde lista på grund av valmatematik, det lönar sig inte att ställa upp på egen lista då tröskeln för att bli invald är hög.
När det gäller fusionsfrågan medger Westermarck att de 2008 talade för självständighet.
- Förutsatt att ekonomin är i skick. Ekonomin har nu hela tiden blivit bättre… men nu blir det ett minusår i år.
Åsikterna om prognosen går i sär. SFP hävdar att någon minusprognos inte finns. Westermarck säger att kommundirektören dagen innan hade förutspått ett minusresultat för det här året.
- Vi får väl se, säger Westermarck.
- Ni säljer er åsikt ganska billigt, tycker jag, konstaterar von Essen.
Westermarck ställer sista frågan till Centerns Varpio som ska förklara hur han tror att Europaekonomin påverkar lilla Sjundeå.
- Sjundeå är en del av såväl Europas som hela världens marknad, svarar Varpio och fortsätter med att åldersstrukturen och utmaningarna är de samma. Ett exempel på gemensamma utmaningar är att energipriserna kommer att stiga.
- Kommunerna måste också vara beredda, säger Varpio.
När debatten i Sjundeå är över, är det sex minuter kvar till förhandsröstningen börjar och i Sjundeå sker det bakom ett plastskynke i samma kafferum.
De första väljarna står redan och väntar utanför dörren. På valdagens kväll den 28 oktober klarnar resultatet också i Sjundeå.