Det behövs ett bättre samarbete inom missbrukarvården i Svenskfinland. Det här efterlyser Kårkulla samkommun som i början av sommaren också inledde ett samarbete med Raseborgs avvänjningsenhet för missbrukare.
Det här samarbetet har inte börjat fungera i praktiken ännu.
Enligt Raseborgs grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa beror det här på att marknadsföringen i Kårkulla samkommuns delägarkommuner inte varit tillräcklig bra.
- Speciellt inom huvudstadsregionen torde kännedomen om den här tvåspråkiga servicen i södra Finland vara mer eller mindre obefintlig, säger Nummenmaa.
Samarbete med Pixne
Kårkulla samkommuns samarbete med enheten i Raseborg går ut på att Pixne-kliniken i Malax ska kunna skicka klienter till Raseborg vid behov. Pixne-kliniken är den enda svenskspråkiga rehabiliteringsvården för missbrukare i Finland och har 12 egna platser.
Enheten i Raseborg påminner lite om Pixne-kliniken till sin funktion och har 16 platser, varav 10 är reserverade för raseborgare. Enheten har bara funnits i ett par år och utnyttjas inte till fullo som det ser ut idag, men Arne Nummenmaa säger att den ändå sparar in mycket pengar för staden.
- Trots att vi har haft en relativt låg nyttjandegrad, så uttryckt i euro i jämförelse med var dessa klienter annars skulle ha fått vården så har vi årligen sparat cirka 600 000 euro, uppskattar Nummenmaa.
Splittrad missbrukarvård
Överlag är missbrukarvården i Svenskfinland väldigt splittrad.
- Till en stor del finns det vård på svenska men det är så många aktörer att det speciellt i stora städer kan vara svårt att känna till alla olika möjligheter, säger Marjamäki.
Kårkulla samkommun tänker ansöka om understöd från finlandssvenska fonder för att kunna finansiera en utredning av samarbete inom missbrukarvården.