Kommunalvalet i Ingå för fyra år sedan var en katastrof för SFP. Partiet förlorade fem mandat och sin majoritetsposition.
Kaj Karlstedt som är ordförande för Ingå SFP har nu en mycket ödmjuk inställning, men tror att platserna efter valet är flera än dagens elva.
- Nu har vi tagit lärdom av det som hände. Nu har vi försökt föra en politik som ska sitta bättre hos våra väljare. Med bra valprogram och bra kandidater så tror jag det är fullt möjligt att ta tre tilläggsmandat.
Helheten avgör
SFP:s sits i valet påverkas också till en stor del av hur kandidatnomineringen går i de övriga partierna i Ingå.
Don Rödlin och Teresa Grönholm var tidigare SFP:are, men i valet för fyra år sedan bytte båda till Samlingspartiet och tog med sig en hel del röster.
Kristian Jernström ställde upp som obunden och blev röstkung i kommunen med över 200 personliga röster. Sedan dess har han bytt till Samlingspartiet.
SFP påverkas i hög grad av hur till exempel de här tre kandidaterna nu resonerar och om väljarna har varit nöjda med sitt beslut att låta bli att rösta på SFP.
Mera kandidater behövs
Hittills har SFP i Ingå nominerat drygt 20 kandidater. Senast ställde 31 kandidater upp och målet är förstås minst lika många kandidater och ett tillräckligt brett kandidatfält, säger Kaj Karlstedt.
- Riktigt unga kandidater saknas. Men vi har många bra i åldern 25-80. Vi har också för lite kvinnor bland kandidaterna.
SFP i Ingå har 11 platser i fullmäktige. Av de sittande ledamöterna är det tre som hittills inte har gått med på omval: Lars-Olof Rejström, Mårten Viljanen och Jonas Svanbäck.
Bäddat för spännande val i Sjundeå
Vid kommunalvalet år 2008 fortsatte partiets kräftgång i Sjundeå, men SFP var fortfarande störst i kommunen.
Stridigheter har präglat de senaste fyra åren i Sjundeå och SFP har ofta stått rätt ensamt i sin kamp även om det också har förekommit stöd inom de andra partierna.
SFP fick nio platser i det senaste valet, men en av de invalda, Kalle Holm, flyttade snart över till De obundna.
Ordföranden Stefan Svanfeldt säger att målet är att hålla positionerna.
- Det kommer att bli ett intressant val. Det är många nya listor och grupperingar som ställer upp. Det gör det svårt att beräkna matematiskt hur det kommer att gå. Men om man rent matematiskt ser på föregående val och kopplar in riksdagsvalet så kommer det största partiet att ha åtta mandat i det nya fullmäktige. Och vi vill vara störst i Sjundeå också efter nästa val.
Linjen för Sjundeå SFP är att Porkala är det bästa för Sjundeå i framtiden.
Stort intresse att ställa upp
Av de sittande ledamöterna har Raija Rehnberg och Susanne Ekström meddelat att de inte kommer att ställa upp. Hur det är med de övriga vill Stefan Svanfeldt inte ännu berätta, men han säger att åtminstone röstmagneterna Rabbe Dahlqvist och Merja Laaksonen är med.
I övrigt ser det rätt bra ut med nomineringen av kandidater. Det finns 20 säkra kandidater och målet är inställt på mer än 20.
- Vi har en ganska kraftig inmarsch av nya och fina kandidater. Samtidig har majoriteten av de sittande ledamöterna lovat ställa upp för omval. Det enda negativa är att vi har väldigt många män bland kandidaterna. Mera kvinnor skulle behövas.
Nytt läge för SFP i Lojo
SFP ingick i senaste val ett borgerligt valförbund som inte utföll på bästa möjliga vis för partiet.
Monica Grönmark blev en av de stora röstmagneterna i kommunen, men då rösterna koncentrerades på henne fick de övriga SFP-kandidaterna så lite röster att de inte kom med in i fullmäktige.
Nu går SFP till val utan valförbund och dessutom hårdnar konkurrensen då väljare och kandidater från Nummi-Pusula och Karislojo är med i leken.
SFP:s ordförande i Lojo, Rolf Grandell, är ändå nöjd med läget nu.
- Får vi in en så är det jättebra redan. Men om vi gör ett jättegott val så kan vi möjligtvis få in två och det är nog absolut det maximala vi kan tänka oss.
Goda kandidater är en förutsättning för ett gott val. SFP i Lojo har nio kandidater, men det finns plats för flera. Det finns både unga och äldre kandidater och könsfördelningen är bra, säger Rolf Grandell. Och med i spelet är också sittande ledamoten Monica Grönmark.
SFP försöker också locka väljare från Nummi-Pusula då partiet har en kandidat från Nummi som ställer upp.
Men någon comeback för veteranpolitikern Rolf Grandell själv blir det inte trots tuffa tider.
- Jag har funderat. Det måste jag ärligt säga, men under de senaste dagarna har jag nog kommit till att det knappast blir något av det även om jag vet att det kunde leda till ett gott resultat. Men jag har gjort mitt inom det kommunalpolitiska livet.
Viktiga valfrågor för Lojo SFP är bland annat skolorna och tvåspråkigheten.
Trots att SFP i Lojo inte nu är med i ett valförbund är Grandell övertygad om att det traditionella samarbetet inom högerblocket fortsätter efter valet.
- Vi har redan fört underhandlingar
SFP i Raseborg hoppas på mera röster
I Raseborg krymper fullmäktige från 59 platser till 43 så kampen om en plats i maktens rum hårdnar.
SFP är största partiet i Raseborg med 27 mandat i fullmäktige och tror starkt på att positionen är den samma efter valet i oktober.
Exakta mandat vill den lokala ordföranden Werner Orre inte tala om utan han räknar röster.
- Målet är inte absolut majoritet utan ett gott val med flera röster än för fyra år sedan.
I senaste kommunalval fick SFP 6 500 röster i Raseborg. Werner Orre tror att några hundra röster till är möjligt.
Flitig nominering
SFP i Raseborg har redan 50 kandidater nominerade av 64 möjliga. Dessutom finns flera kandidater ännu på lut. Den geografiska spridningen är bra och också i övrigt är Werner Orre nöjd.
- Vi har flera nya unga och energiska kandidater, men också äldre och erfarnare. Det blir en riktigt bra bukett.
Av de sittande 27 ledamöterna i fullmäktige har 20 meddelat att de ställer upp för omval.
Ett intressant avhopp är Roger Hafström från Pojo som nu ställer upp för Samlingspartiet istället. Hafström fick över 200 röster i senaste val.
Sylva Heerman som har varit obunden i fullmäktige ställer å sin sida upp som obunden på SFP:s lista då De obundna den här gången inte själva är med i leken.
Heerman fick 175 personliga röster i senaste val.
Sannfinländarna kan möblera om i Hangö
I dagens läge har Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet i Hangö båda 13 mandat i fullmäktige.
Målet är att behålla de här platserna säger Stig Sundberg som är valansvarig inom Hangö SFP.
Att Sannfinländarna ställer upp i valet torde utgöra ett större hot för de övriga partierna bedömer Sundberg.
- Jag tror de konkurrerar mera med Centern och Socialdemokraterna. En fråga är också Kristdemokraten Outi McDonald som nu förlorar sin valbarhet på grund av sitt chefsjobb vid hälsovårdscentralen. Här kan också ske en förskjutning inom det partiet.
Mer kandidater behövs
SFP i Hangö har ställt som mål att få 25 kandidater, men hittills är siffran bara 15. Stig Sundberg är ändå hoppfull.
Exakt hur många av de 13 sittande fullmäktigeledamöterna som ställer upp för omval är ännu oklart eftersom alla inte har gett besked.
Men det som är klart är att Kari Nöjd, Tony Bäckman och Peter Stenström inte ställer upp.
Peter Stenström har varit en viktig spelare för partiet.
- Det är oroväckande att han inte ställer upp. Han skulle ju ha dragit in sina specialröster som han brukar. Han är småföretagare, lärare och är med i musikbranschen. Det är nog ett stort bakslag för oss att han inte ställer upp.