Situationen är bekymmersam, säger Raili M. Heikkinen, hälsovårdsöverinspektör vid regionförvaltningsverket i Södra Finland. Enligt henne skulle det verkligen löna sig för Raseborg att nu satsa på att rekrytera personal som har den yrkesutbildning som behövs för att arbeta på bädden.
- Hur ska staden annars klara sig efter två år, då de stora årskullarna går i pension och det verkligen blir brist på vårdpersonal?
Bättre i Lojo
Raseborg har stått under övervakning sedan i fjol och också Lojo, eftersom de här städerna delvis har hållit sig med ickebehörig personal på hälsocentralernas vårdavdelningar. Lojo lyckades ändå i höstas rekrytera behörig personal. Exakt hur många utan rätt utbildning som jobbar på vårdavdelningarna i Raseborg just nu, kan Heikkinen inte säga, men i höstas var de fyra stycken.
Raseborg får sanktioner
Raseborg kan nu räkna med att regionförvaltningsverket förlänger den här övervakningstiden.
Raseborg kommer också att få vissa sanktioner och måste förklara hur den ska göra för att anställa behörig personal på sina vårdavdelningar, enligt hälsovårdsöverinspektör Raili M. Heikkinen vid regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Inte alltid så lätt att samarbeta
Enligt Heikkinen varierar det hur bra samarbetet mellan regionförvaltningsverket och kommunerna löper. Vissa kommuner förstår att de är ute i gemensam sak med verket, men med andra kommuner är samarbetet svårare.