Just nu vill företaget investera i en ny blöjmaskin i Ekenäs eftersom en av deras maskiner börjar vara för gammal, men det här är en stor investering på flera miljoner, så det krävs stöd utifrån. Verkställande direktör Oskari Nuortie berättar att en ny blöjmaskin innebär en fördubblad kapacitet för att tillverka vanliga blöjor och ger även flera arbetsplatser i framtiden.
- En sådan här investeringen är för ett litet medelstort familjeföretag ganska stor, det skulle vara fint om staten och staden kan vara med och hjälpa, säger Nuortie.
Regeringen behandlar Delipaps ansökan för tillfället och Nuortie hoppas på att det kommer att gå så snabbt som möjligt så att de kan gå vidare med investeringen.
På basen av Delipaps fem-års plan kommer företaget att fortsätta växa, bara de lyckas få igenom sin maskininvestering. Exporten ökar konstant, särskilt till Ryssland, Kina och Korea, och exporten utgör över en tredjedel av företagets omsättning.
Hemma-marknaden är ändå det som är allra viktigast för företaget och det som företaget koncentrerar sig mest på då det gäller produktutvecklingen. Inom 5 år hoppas Oskari Nuortie på att kunna ha runt 100 anställda på fabrikerna och kontoren i Ekenäs och Kyrkslätt. För varje person som anställs räknar man dessutom med arbete för tre personer till inom hela produktionskedjan.
Blöjtillverkning: En komplicerad process
I fabriken i Ekenäs har Delipap sin blöjproduktion, som också står för största delen av företagets inkomster. Att tillverka en blöja enligt alla kriterier idag är en komplicerad process i jämförelse med trettio år tillbaks, men Janne Myllykoski som är maskinskötare och huvudförtroendeman på fabriken tycker att det är relativt enkelt.
- Först är det en kvarn som lagar en massa som genom rörena kommer till trumman och linjen där alla de olika materialen kommer, säger Myllykoski.
Det krävs hela 25 olika råvaror för att tillverka en blöja och huvudingrediensen är cellulosa.
Myllykoski började jobba på fabriken för fem år sedan då den flyttade till Ekenäs och berättar att det som ändrats på fabriken sedan dess är att fem blöjmaskiner bara är tre idag och personalen har ökat. En annan anställd som också jobbat på fabriken länge är Rainer Råstedt, som har hand om att hålla ordning i lagret och försändelserna till marknaden. Han har trivts med att jobba på fabriken även om han minns att starten kändes väldigt trög.
- Ingenting fungerade riktigt som det skulle, säger Råstedt.
I första hand var det fråga om maskinerna som inte fungerade och utrymmesbrist men idag fungerar allting som det ska.
Blöjfabriken kom till Ekenäs då den flyttade från Lieksa för fem år sedan och idag tillverkas det årligen hela 50 miljoner blöjor i den.
Delipap tillverkar produkter för finländsk känslig hy
Delipap grundades för 34 år sedan av Oskari Nuorties pappa Raimo Nuortie. Han ville skapa hygienprodukter som passar känslig hy efter sin erfarenhet av blöjbytandet på sina egna barn.
På den tiden fanns det ännu hela fem stycken olika blöjtillverkare i Finland. Delipap har sedan dess blivit ensamt och tagits över av Raimo Nuorties tre barn. Idag har företaget cirka 75 anställda på sina två fabriker och kontor i Ekenäs och Kyrkslätt, och förutom det här finns det ett kontor i St. Petersburg med 13 anställda.
Delipaps styrka och konkurrenskraft ligger i att kunna marknadsföra sig som ett miljö- och allergivänligt inhemskt företag. Olika hygienproduktsmärken företaget är känt för är bland annat Muumi, Vuokkoset, Helmi, Harmony, och Pet Pal. 25 procent av allt som tillverkas på Delipap är produkter som inte går under de egna märkesnamnen utan till märken som till exempel Pirkka, men all produktutveckling sker på basen av de egna produkterna.
Hård konkurrans
Delipap sköter allting själva, det vill säga planering, produktion, och försäljning, och dessutom använder det i så stor utsträckning som möjlig alltid inhemska råvaror. Prismässigt lyckas företaget också pressa sig till den mån att det kan konkurrera med de större internationella tillverkarna, men ändå har Delipaps Mumin-blöjor endast mellan 6 och 7 procent av den finländska marknaden. Hela 80 procent av blöjförsäljningen går till någon av de två stora blöj-jättarna Libero eller Pampers. Vad gäller bindor är läget lite bättre men även här är det de internationella jättarna som regerar.
Trots att det går väldigt bra för Delipap just nu har företaget inte råd med några som helst "felinvesteringar". Hotet utgörs alltid av stigande råvarupriserna som direkt påverkar företagets situation. Att höja priset på blöjorna är aldrig ett alternativ så det enda företaget kan spela med för att inte gå i konkurs om det plötsligt händer något, är personalmängden. Att flytta produktionen utomlands skulle antagligen innebära inbesparingar men en sådan lösning skulle aldrig komma på frågan på Delipap, säger försäljningsdirektör Katarina Hanell.
- Vi vill bevara industriella arbetsplatser i Finland, det ligger så djupt i ryggraden att vi har svårt att tänka oss någonting annat, säger Hanell.