Projektet heter FIKA (Förening, Integration, Kommunikation och Aktivitet) och är en del av Luckans integrationsverksamhet. Projektet är tvåårigt och går ut på att skapa ett Svenskfinland för alla. Projektet består av två delar, en mentordel och en föreningsdel, förklarar projektledare Anna Litonius.
Föreningsdelen av projektet ska göra det möjligt för föreningar att utvidga sin målgrupp och behandla integrationsfrågor. Mentordelen går ut på att ge möjlighet åt nyfinländare med olika bakgrund att få en stödperson eller mentor som kan förklara saker som nyfinländaren inte förstår i vardagen eller arbetslivet.
- Det finns saker som man inte alls pratar om i Västnyland, löner till exempel, berättar Jaan Öis, som flyttade till Västnyland från Estland för nästan tre år sen. Jaan Öis hade behövt en person som hade guidat honom i det finlandssvenska samhället som skiljer sig från det estniska. Nu vill han själv bli en mentor och hjälpa en nyfinländare.
Vem som helst kan bli en mentor. Det enda som krävs är att man går en mentorutbildning som startar 6.9 i Raseborg. Mentorn förbinder sig att träffa nyfinländaren åtminstone fyra timmar i månaden.
För nyfinländare med olika bakgrund
Projektet är inte tänkt enkom för invandrare. Projektet är till för alla sortens utlänningar som på grund av olika anledningar har bosatt sig i Svenskfinland. Projektkoordinator Jenny Asplund hoppas att de nyfinländare som är med i projektet kommer bli mera delaktiga i det finländska samhället.
Lärkkulla med på ett hörn
Folkakademin Lärkkulla kommer stå för utrymmena och delvis skaffa mentorer och nyfinländare i behov av mentorer.
- Det största behovet av det här projektet har människor som inte har någon som kan berätta hur det är i det här landet, anser Juhani Jäntti vid Lärkkulla folkakademi.
Klicka här för att anmäla dig som mentor eller nyfinländare till projektet!