Flera sommarteatrar har lidit av det regniga vädret. De flesta sommarteatrar i Svenskfinland spelar under öppen himmel, och publiken tycks ha blivit känsligare för väder och vind.
– Då folk tror att det blir regn så syns det genast i biljettförsäljningen, säger Dan Idman, ordförande för Västnyländska ungdomsringen, som står bakom Raseborgs sommarteater.
Han tar som exempel en söndag då väderprognoserna lovade regn med 98 procents säkerhet. Publiken var rekordliten, men inte en droppe vatten föll över Raseborg.
Teaterbåten på Raseborg spelas fram till nästa vecka, men Idman säger att man inte kommer upp till det förväntade publikantalet.
– Vi hade hoppats på 14 000, men det blir mellan 10 000 och 12 000.
Det är ändå inte aktuellt med ett tak över läktaren.
– På Raseborg finns det 1 200 sittplatser och det skulle bli väldigt dyrt att täcka dem alla. Dessutom borde man i så fall hitta på något sätt att dämpa ljudet. Vad man än bygger taket av så låter ju regnet, säger Idman.
Mindre trogen publik
Regnen drabbade också teatrarna i Esbo och Vanda. De hade spelperiod i blöta juni. Iwe Ekström, ordförande för Esbobygdens ungdomsförbund, som ordnar Finns sommarteater, säger att publiken var trognare förr.
– Samtidigt som regnkläderna blivit bättre så har människor blivit försiktigare med att gå ut och sätta sig i regn. Man vill helst ha den perfekta solskenskvällen, och kommer den inte så låter man bli att gå på uteteater, säger Ekström.
– Det spelar ingen roll om det regnar bara det är varmt, då kan man bra sitta ute. Men den här sommaren har dessutom varit kall. Vi som spelar i juni drabbas ofta av ett sådant fenomen att det varit varmt och soligt i maj och så känns det extra kallt i juni .
Enligt Ekström handlar det också om känsla för hembygden.
– Esboborna känner inte samma förpliktelse att gå på den egna sommarteatern. I Öst- och Västnyland hör det till på ett annat sätt, säger hon.
Inga planer på tak i Esbo
Ekström säger att man borde fundera på hur man kan rusta sig för växlande väder. Men det finns inte planer på tak i Esbo heller.
– Det är sådant som vi måste fundera på, för det är synd att så mycket energi och inspiration går till spillo när man inte får spela inför den publik man hoppats på.
På Finns var man tvungen att ställa in en föreställning, vilket är mycket ovanligt. Det gjorde man också på Närpes sommarteater. Men regnen har inte påverkat de österbottniska sommarteaterna mer än vanligt, säger man i Närpes och Korsholm.
Lurens i Pernå har inte lidit av sommarregnen - där har man hittills inte haft en enda regnföreställning.
Heini Rautoma