Den västnyländska dialekten är speciell i Svenskfinland. Efter kriget och fram till på 60-talet var västnyländskan mera markant. Men västnyländskans tonomfång har plattats till och det finns risk för att den blir mer tillplattad i framtiden.
- Jag kallar det Helsingforseffekten, västnylänningar har tagit efter Helsingforssvenskan som är helt annorlunda för att man har trott att den är bättre, säger Lars Malmberg.
Malmberg har arbetat som språkhistorielärare i England största delen av sitt liv och undersöker nu det västnyländska språket på fritiden.
Den västnyländska accenten skiljer sig från de övriga finlandssvenska dialekterna tack vare sitt sätt att uttala vissa ord med en grav accent, det vill säga med två ljudtoppar istället för en. I Sverige är det vanligt att tala på det här sättet.
Malmberg tycker att invånare i Snappertuna och Ekenäs har bäst bevarad grav accent.
Bra att accenten bevaras
Ann-Charlotte Berg från Snappertuna gjorde en prisbelönad pro gradu om den västnyländska accenten för ett par år sedan vid Åbo Akademi. Berg ser många fördelar med att accenten bevaras.
Enligt Berg hör man då lättare skillnad på ord, om det inte framgår ur sammanhanget. Det är också lättare att höra vilka ord som ska vara särskrivna och vilka ord som ska vara sammansatta.
Ett exempel på ett sammansatta ord man kan särskilja tack vare den västnyländska accenten är "Vår svenska flagga" och "Vår Sven ska flagga".
I sin pro gradu kom Ann-Charlotte Berg bland annat fram till att den västnyländska accenten är aktiv ännu idag på ett sådant sätt att nya ord också sätts in i dialekten och sägs med accent. Hon kom också fram till att unga inte behärskar det västnyländska uttalet riktigt lika bra som äldre men att unga nog hör och förstår skillnaden mellan accenterna och kan avgöra ordets betydelse väldigt bra.
Spår från forntiden
Kvar i den västnyländska dialekten finns även spår från fornsvenskan.
- De här r-ändelserna på adjektiv, som till exempel ordet stark som i Västnyland blir starker, är en fornsvensk ändelse, berättar Malmberg.
Något som också förekommer både i västnyländska och bland dialekter i Sverige är att man säger slaktn istället för slakten.
Varför liknande som dialekter i Sverige?
Hur det kommer sig att den västnyländska accenten har så många särdrag med dialekter i Sverige vållar huvudbry. Men det finns inget klart svar på frågan, berättar Berg, det kan man bara spekulera i.
Enligt Berg kan det bero på att accenten funnits i Sverige redan tidigare och när invandringen till Finland ägde rum följde accenten med för att sedan försvinna i de andra regionerna och förbli i Västnyland.
Eller så har invandringen till Finland redan skett och den grava accenten uppstår i Sverige. Sedan har en grupp kommit från Sverige till Västnyland och fört accenten med sig.