Den nya förordningen för avfallsvatten blir en dyr affär för kommunerna. Det är de som ska övervaka att alla fastigheter har moderna avloppssystem.
Raseborgs miljöchef Gustav Munsterhielm säger att han inte vet varifrån resurserna till övervakningen ska tas.
– I dagens läge är det nog få kommuner som redan har de här resurserna. Det är fråga om tilläggsresurser som kommer att behövas. Nu vet vi ju alla hur kommunernas ekonomi så där rent allmänt ser ut, så nog kommer det att bli jobbigt.
Hur dyra kontrollerna blir för kommunerna beror på hur många fastigheter inom kommunen som ligger utanför det kommunala avloppsnätet. Raseborg är ett extremfall i sammanhanget. Gustav Munsterhielm uppskattar att det finns upp till 8 000 fritidsbostäder i Raseborg, och därtill kommer de fast bosatta i glesbygden. Det enda fungerande sättet att kontrollera fastigheternas avloppssystem är att besöka dem, säger han.
– Det är ju utopiskt att tro att kommunerna skulle kunna åstadkomma resurser så att man inom en överskådlig tid skulle få allting kontrollerat.
Avloppsförordningen kan också leda till att andra områden inom kommunernas miljöövervakning blir lidande.
Gammalt avlopp ger böter
Sammanlagt har det uppskattats att omkring 250 000 fastigheter i Finland är tvungna att uppgradera sina avloppssystem innan den nya förordningen träder i kraft år 2016. Den siffran innehåller ändå fastigheter med olika undantagslov, säger miljörådet Saara Bäck på miljöministeriet. I verkligheten handlar det antagligen om mellan 130 000 och 150 000 fastigheter som måste uppgradera avloppen.
Den som inte följer bestämmelserna kan få böter för brott mot miljövårdslagen. Bäck tror ändå inte att man måste ta till sådana metoder. Miljöministeriet har satsat mycket på rådgivning kring den nya förordningen, och tongångarna har varit positiva. Finländarna värnar om naturen och sin näromgivning, säger Bäck.
Bäck uppmanar också fastighetsägarna att förnya avloppen genast trots att tidsfristen går ut först om ett par år. Planeringen kan nämligen ta lite tid, trots att byggandet ofta går snabbt. Dessutom kan en rusning precis innan förordningen träder i kraft leda till att priserna stiger.
Lukas Lindström