Situationen för den inhemska grisindustrin är bättre i år än ifjol. Ifjol var den inhemska grisindustrin i kris när efterfrågan på inhemskt griskött var liten och den inhemska produktionen hotades av billigt europeiskt griskött.
En orsak till att situationen är bättre i år är att en del av det billiga europeiska köttet exporterats till Kina istället för att säljas på den finska marknaden, tror Leif Blomqvist som föder upp grisar i Sjundeå.
Även EU-stöd kan ha hjälpt till lite, tror Blomqvist. För att få stöd och vara en husdjursgård måste man hålla på med djur en viss tid per år.
- Många husdjursgårdar ha tagit in nya slaktsvin för att få kvoten fylld, berättar Blomqvist.
Nya bestämmelser
Men ännu är det ingen dans på rosor att vara grisuppfödare i Finland idag. Trots att kilopriset på griskött har stigit har också priset på foder gått upp. Är foderpriserna höga lönar det sig inte att ha slaktsvin och då är det svårt för grisuppfödarna Blomqvist att bli av med sina suggor. Även nya bestämmelser på svinhusinredningen gör att vardagen för grisuppfödare inte blir lättare.
Ännu är det svårt att veta för Leif och Anne-Maj Blomqvist hur det kommer gå med den inhemska grisköttsproduktionen.
Att exportera griskött från Finland till exempel till Kina löser inte problemen för den finska grisindustrin, tror Leif Blomqvist.
- Jag tror det skulle vara svårt. Det ska då vara kvalitétsbitar och tyvärr har grisen mera än bara skinka och kotletter.
Priset avgör för konsumenten
Anne-Maj Blomqvist tror det finns risk att produktionen minskar rejält om finländarna inte börjar köpa mera inhemskt griskött
Priset på griskött spelar stor roll för konsumenten, tror Anne-Maj Blomqvist. Är det utländska billigare så åker det ner i korgen. Men de finländska konsumenterna borde tänka efter när de handlar kött.
- Inte kan jag påstå att det utländska köttet är sämre, men man borde tänka på att de egna livsmedelsproducenterna skulle ha jobb.