Janne Grönroos, Karin Lindroos och Jonas Sundström är tre västnylänningar som lyckats bra med att bilda sig kända profiler med hjälp av sociala medier, särskilt genom sina bloggar. Det här kommer ändå inte helt gratis.
- Ihålligt arbete är det som jag hoppas är den största faktorn, det ska komma ett inlägg eller två dagligen och du ska ha ungefär fem "tweets" per dag, Det är ingen skillnad om du har en bra eller dålig dag, säger Janne uppvuxen i Ekenäs.
Ibland kan det kännas påfrestande att hela tiden försöka vara aktiv på nätet tycker Janne. Man måste också tänka lite på vad man sätter ut och att det passar ens profil. Karin tycker att det är viktigt med en väldigt tydlig profilering.
- När jag marknadsför mig så handlar det om att hålla mig till de där vissa ämnena och att göra det bra, säger Karin, ursprungligen från Karis.
Karisbon Jonas däremot har aldrig tänkt lika mycket på hur han borde profilera sig på nätet. Ändå var det via sin blogg han fick sitt nuvarande jobb på radio X3M.
- Anne Hietanen från "Anne och Hannah" på YLE Fem hade läst min blogg och sa att "hej, han här verkar rolig", och på den vägen är jag fortfarande, säger Jonas.
Också om Jonas har svårt att tänka att han medvetet skulle profilera sig på ett visst sätt på nätet har han tonat ner sin kritiska röst mot andra en aning. Janne tycker inte att det är någon skillnad om folk tycker illa om hur han profilerar sig på nätet den viktigaste grunden för honom är bara att helt enkelt inte vara tråkig.
I framtiden ett nödvändigt ont
Varför det blir allt vanligare att särskilt unga vill synas och profilerar sig på nätet tror Kim Holmberg som forskar i sociala medier vid Åbo Akademi delvis beror på att allt flera arbetsgivare googlar potentiella nya arbetstagare på nätet före de anställer någon. I framtiden tror Holmberg därför att det kan gå så långt att det verkar underligt om man inte hittar någonting alls om dig på webben genom att googla dig.
- Man kan till och med fundera om det kommer det att finnas en dag i framtiden då det kan verka skumt att man inte hittas på webben, säger Holmberg.