Regnet satte nästan stopp för röjningsläger i Nothamns naturskyddsområde. Men det talkofolket gav inte upp.
Ett 20-tal lägerdeltagare har den här veckan sysslat med att röja gammalt naturlandskap på Bylandet i Ekenäs skärgård.
Landskapet på Bylandet ute i Ekenäs skärgård är som hämtat ur någon sagoberättelse från forna tider. Över marken hänger ett tjockt lager av rök och i den grå dimman ser man silhuetter av arbetande människor - släpande på kvistar som de slänger upp på de brinnande rishögarna omkring dem. Det enda som stör illusionen är motorsågarnas genomträngande ljud.
På lägret jobbar ett tjugotal personer med att röja upp betesmarker som har funnits på ön i hundratals år.
Men eftersom landskapet har vuxit igen behövs det hjälp av både maskiner och människor för att återskapa det som en gång funnits här och därför har Världsnaturfonden WWF och Forststyrelsen ordnat det veckolånga lägret på Bylandet, en ö som hör till Nothamns naturskyddsområde.
Tyngre än väntat
Riitta Kosunen kommer från Uleåborg och jobbar normalt som lärare. Det här är första gången hon är med på ett sånt här läger.
- Det har varit förvånansvärt tungt, säger hon. Men samtidigt är stämningen här på lägret väldigt bra.
Vid rishögen intill står Juha Karsikas och matar elden med trädgrenar. Han är hemma från Helsingfors och sysslar normalt med att utveckla datasystem. Han är nånting av en veteran i de här sammanhangen eftersom det här är det femte lägret som han är med på.
- Början av lägret höll på att regna bort, medan det nu är väldigt hett i solen, säger han.
Samtidigt tycker han att det absolut är värt att delta i ett sånt här läger. Det är ett unikt tillfälle att göra någonting för miljön och dessutom så får han vistas i ett landskap som man normalt inte har tillträde till. Bylandet är ju ett naturskyddsområde och det är inte tillåtet att ta i land där.
Svårt att få elden att brinna
Kirsi Hellas jobbar för WWF och är lägerledare. Eftersom det här regnat såpass mycket den här sommaren, är det åtminstone säkert att bränna allt ris som skogsmaskinerna har lämnat efter sig, säger hon.
- Det har varit nästintill omöjligt att få eld på rishögarna, säger hon och berättar att man varit tvungen att använda gas för att hjälpa elden på traven.
Som tur har den största delen av veckan varit solig och vädret har varit perfekt för skogsröjning.
Mångfalden viktig
Enligt Hellas är det viktigt att röja betesmarker för att få en större mångfald av växter i skärgården. I och med att gamla betesmarker växer igen försvinner också bland annat de växter som inte tycker om skugga. På Bylandet finns till exempel växten revig blodrot, som är väldigt sällsynt.
På Bylandet hjälper också ett sjuttiotal får till med att återstålla det gamla naturlandskapet.