Det anser Janne Castrén, ansvarig läkare för företaget bakom Fästingbussen.
- Det är mycket svårt att säga var det inte finns TBE, berättar Castrén.
Castrén anser att om man rör sig på fästingtäta områden eller vistas mycket i naturen eller har till exempel hund så är man i riskzonen och bör ta och vaccinera sig.
Inget botemedel mot TBE
Fästingbett kan i värsta fall smitta dig med TBE-virus eller borrelia. Borrelian behandlas med antibiotika men mot TBE-viruset finns inga mediciner. Det enda som hjälper är att i förväg vaccinera sig.
TBE-viruset kan orsaka bland annat hjärnhinneinflamation som kräver sjukhusvård.
I värsta fall kan den smittade vara sjuk i flera år och till och med få men för livet, förklarar Castrén.
Vaccinera eller inte?
En man som igår besökte Fästingbussen tycker bussen är en bra sak eftersom man inte behöver boka tid.
- Jag rör mig mycket i sådan terräng där det finns fästingar och så har jag hundar där hemma, motiverar mannen sitt val att vaccinera sig.
- Jag är inte rädd för sjukdomarna men man vet aldrig när olyckan är framme och man blir smittad, resonerar en kvinna som vaccinerade sig för andra gången igår.
Men det fanns också en hel del människor som inte valt att vaccinera sig för TBE.
- Jag rör mig inte på områden där jag behöver vaccinet, förklarar en kvinna.
- I Västnyland är risken så liten att bli smittad men skulle jag vara mycket i Åboland eller på Åland skulle jag nog ta vaccinet, berättar en annan kvinna.
Få vaccinerar sig
Jämfört med andra länder såsom Sverige och Tyskland vaccinerar sig folk lite i Finland, berättar Janne Castrén. Han tror att folk överlag är försiktiga med vaccinationer i allmänhet i Finland.
Castrén uppmanar folk som rört sig i områden där det finns fästingar att kolla kläderna och kroppen innan man går till sängs. Om man tar bort en fästing som bär på borrelia så blir man inte smittad om den tas bort inom 12 timmar.
- TBE-viruset däremot smittar omedelbart inom en minut efter att fästingen bitit dig, varnar Castrén.