Apollofjärilen finns i Västnyland för första gången på 50 år.
Det är forskare Marianne Fred vid forskningsinstitutet Aronia som för några år sedan inledde ett projekt med att plantera ut apollofjärilar i Ekenäs skärgård.
Och det har lyckats, nu finns en liten population på Gaddarna nära Jussarö.
Men hur det går framöver är svårt att säga. Populationen är liten och då också sårbar.
- Med en sådan här sommar så är det frågan om de ens överlever sådana här störtregn när det är så länge och mycket. Apollon gillar sydsidor av öar och värme.
Apollon är en stor fjäril, honan är upp till 7-8 cm. Den har vitt botten med svara teckningar och så har den något som ser ut som två lysande röda ögon.
På 50-talet försvann apollon från Ekenäs skärgård. Antagligen beror det på att miljön inte mer ser ut som den gjorde förut, med åkrar, ängar och betande kor och får här och där som höll landskapet öppet.
- Och en del små populationer har till och med dött ut av att folk samlat de många olika variationer av fjärilen som finns, säger Marianne Fred.
På baksidan av vingarna finns fler röda ögon och teckningen varierar mycket.
Sedan 2009 har Marianne Fred och hennes team placerat ut larver på tre olika områden i Ekenäs skärgård, allt mellan yttre till inre skärgård. Larverna i den yttersta skärgården, närmast Jussarö har lyckats bäst.
Mariannes har 10 000-15 000 apollofjärilsägg i laboratorium. Av dem överlever 4000 larver vintern. Hon lägger sedan ut dessa tidigt på våren på 10 öar och om allt går bra så klarar sig 5-10 procent, dvs 200 till 400 stycken.
Efter det första forskningsskedet i laboratoriet blev det så många larver kvar att hon beslöt att göra försök med att plantera ut dem i Ekenäs skärgård.