- Det kommer mycket tack också, säger vårdare Margita Björklöf angående debatten om hur anstaltvården för äldre fungerar.
Men tidsbristen och för lite personal präglar äldrevården.
- Personalen är underdimensionerad och vardagen är jobbig. Det kan ju vara att personalstyrkan är helt okay, men det kommer alltid sjukskrivningar. Det är svårt att klockan 7 på morgonen ringa in extra personal. Så det kan bli att bara det allra nödvändigaste blir gjort, mat och torr blöja. Men allt extra av människans grundbehov faller emellan.
Vårdarna vill så mycket mer än de har möjlighet till och känslan av otillräcklighet är tung.
- Man vill kanske gå ut i vårsolen eller läsa dagens tidning och hjälpa med sådan som vi alla andra kan göra.
Tungt både fysiskt och psykiskt
Vårdpersonal har ett både fysiskt och psykiskt tungt jobb. Margita Björklöf har jobbat främst inom åldringsvården, både privat och kommunalt och inom olika kommuner i Västnyland sedan 1989. Men ycket har ändrat sedan dess. Då var de äldre som kom in på vård ofta i gott skick jämfört med idag.
- Nu bor man hemma så länge som möjligt och då man väl kommer in på långvård behöver man hjälp i princip med allt, säger hon.
Speciellt om man inte hör till den ordinarie personalen så präglas vardagen också av ständiga dataproblem med lösenord och svåra dataprogram. Det går inte som förut att ta patientjournalen vid sängkanten och titta i den tex tillsammans med patienten, säger Margita Björklöf.
Attityder kritiseras från flera håll
Personalens attityder har också fått kritik, officiellt inte bara från anhöriga utan också från chefshåll.
- Inte är vårdare några specialmänniskor, de kan också någon gång slänga något oacceptabelt ur sig, säger hon. Men på Raseborgs anställdas vägnar tyckte jag inte att kritiken från chefshåll inte kändes bra. Förmannens roll är att samla och stöda personalen och bemöta kritik.
Men läkarbrist tycker hon det är i Västnyland, till skillnad från vad stadens ledning anser. Hon ser också att koordineringen mellan olika ställen inte alltid fungerar.
- Och jag förstår om anhöriga tycker att det blir många olika avdelningar och många olika sängar, säger Margita Björklöf.
Läs också:
Vården på Mjölbolsta - nu talar de anhöriga
Anhöriga nonchaleras ibland på Mjölbolsta