Överutbud på stål och höga kostnader bidrog till de båda stålverkens konkurs i Dalsbruk och Koverhar. Det säger branschexperten Mika Nykänen på teknologiindustrins intresseorganisation.
Tisdagens konkursbesked innebär att sammanlagt 450 stålverksanställda riskerar förlora jobben. Dessutom berörs ytterligare flera hundra anställda hos underleverantörerna. Den holländska ägaren FNsteel motiverar konkursansökan med svårigheter att få ny finansiering. Banker och investerare har blivit ytterst försiktiga till följd av finanskrisen.
Nya ägare?
Nu ska en konkursförvaltare försöka vaska fram nya ägare. Konkursförvaltaren, advokat Hannu Ylönen säger att uppgiften är att försöka sälja konkursboet som en helhet till bästa möjliga pris. Finns det några tänkbara köpare på lut redan nu?
- Jag vill inte i det här skedet ge några namn, men jag tror att det går att sälja de båda stålverken.
Ylönen vill inte heller uttala sig om hur länge det eventuellt tar innan stålverken har bytt ägare.
Branschexperten Nykänen är försiktig i sin kommentar:
- Det är förstås möjligt att någon kapitalinvesterare kunde vara intresserad. Men var ska man hitta en ägare som har tillräckligt med kapital att fortsätta och utveckla produktionen?
Besvärliga tider framöver
Nykänen spår fortsatt besvärliga tider för den finländska stålindustrin. Redan nu lider industrin av en hög kostnadsnivå. Till det här kommer den "svåra marknadssituationen" i synnerhet i Europa. I klartext alltså överutbud på stål.
- Men i framtiden ser vi nya extra kostnader. Till exempel utsläppshandeln kommer att kosta mera och vi kommer att få nya svaveldirektiv som också ökar kostnaderna. Så det finns inga positiva signaler som innebär att kostnaderna kommer ned.
Lägg till det här att finländsk stålindustri faktiskt är den miljövänligaste i världen. Men det räcker inte:
- Problemet är hela tiden att man måste göra nya miljöinvesteringar som beror på nya direktiv. Och det betyder att det bara blir dyrare att producera, något som det inte är lätt att ta ut via höjda priser.
Är miljön då ett dåligt argument när man marknadsför stålprodukter?
- Inte är det ett dåligt argument. Tvärtom, men kunderna ser ändå i första hand till priserna, säger Mika Nykänen, branschexpert på teknologiindustrins intresseorganisation.
Henrik Ulfvens