Det jäser bland de anställda i Ingå församling. En del av personalen anser att kyrkoherden Torsten Sandell behandlar dem osakligt och orättvist.
May Lindström har i 17 år jobbat som diakonissa i Ingå. Enligt henne förändrades stämningen på arbetsplatsen för fyra år sedan, då Torsten Sandell började som kyrkoherde för församlingen.
- Det är känt att det inte är bra stämning. Ingen mår bra, man ser det och hör det, säger hon.
Enligt May Lindström behandlar Torsten Sandell en del av sina underlydande osakligt och orättvist, på gränsen till mobbning.
Hotfullt mejl
I och med att hon är diakonissa har hon tystnadsplikt, så hon kan inte berätta några ingående detaljer om de konflikter hon nämner. Hon är också den enda som går med på att ställa upp på intervju, trots att också andra som är eller varit anställda vittnar om en dålig stämning som beror på kyrkoherden Torsten Sandells agerande.
Bland annat har Sandell skickat ut ett mejl till de anställda där han säger att de som inte är lojala mot honom gör klokt i att söka sig till ett annat arbete. Något som enligt May Lindström enbart kan tolkas som ett hot mot dem som upplever honom som orättvis.
Kontakt med biskopen
De anställda som upplever att kyrkoherden Torsten Sandell har betett sig osakligt har kontaktat både förtroendevalda inom kyrkan och domkapitlet. Den sextonde januari var biskopen på besök i Ingå på grund av den inflammerade situationen och efter det förbättrades arbetsklimatet - men bara tillfälligt, säger May Lindström.
Konsult ska hjälpa
Biskop Björn Vikström säger att både personer som stöder kyrkoherden och sådana som upplever att han är osaklig och orättvis har kontaktat honom. Biskopen hoppas nu att alla förbinder sig till att jobba med en av kyrkans arbetslagskonsulter för att förbättra situationen. Det är en process som kan ta flera år, säger han och vill att både kyrkoherden och hans underordade deltar i den.
- Ingen ska behöva råka illa ut om man påtalar svårigheter i sin arbetsgemenskap, men samtidigt vill jag påpeka att problematiken är så mångfasetterad att man ska vara ytterst försiktig med att utpeka vem som är offer och vem som är hot i en sådan här situation, säger han.
Vikström sätter nu sitt hopp till arbetslagskonsulten och tror inte att disciplinära åtgärder hjälper. Han kommer inte heller att flytta bort någon anställd från församlingen.
Sandell svarar
Kyrkoherde Torsten Sandell medger att det finns personal som tycker att stämningen kunde vara bättre.
- Jag ser fram emot att jobba med arbetslagskonsulten. Jag är väldigt glad och tycker att det är viktigt, säger Sandell.
Han har hört en del av den kritik som riktats mot honom. Om det här med mobbning säger han att han kan gissa vad det handlar om.
- Jag är förman och förväntar mig vanliga saker av mina underlydande, som att man ska komma i tid och ta hand om sitt arbete och sitt ansvarsområde. Jag ger gärna beröm men jag ger också feedback om något inte gått som vi kommit överens om. Möjligen är det det här som någon upplever som mobbning.
Angående e-posten han skickar tycker han att det olyckligt att man plockat ut endast en mening ur sammanhanget, eftersom han upplever fortsättningen som lika viktig:
- Jag har skrivit att jag inte kommer att acceptera skapande av dåligt arbetsklimat genom tal bakom ryggen eller att man talar illa om medarbetare. Jag upplevde då att medarbetare talade illa om varandra och den här saken ville jag ta i, jag var bekymrad över arbetsklimatet, säger Sandell.