Vårdbolaget Folkhälsan lägger ner rehabiliteringsverksamheten i Mjölbolsta. Enheten som specialiserat sig på att ge medicinsk rehabilitering har plats för 16 patienter, men endast omkring fem till nio platser har varit i användning per månad.
Endast få behövande har fått rehabilitering
Orsaken till att en nedläggning är oundviklig är att kommunerna inte ger remiss till rehabilitering för alla som skulle behöva det. Det säger Folkhälsan Syds vd Gun Eklund. Folkhälsan kan inte ta på sig det samhällsansvar som hör till kommunerna, säger Eklund. Det är orealistiskt att Folkhälsan skulle åta sig att bekosta den här verksamheten.
Den medicinska rehabiliteringsenheten i Mjölbolsta har betjänat hela den svenskspråkiga befolkningen i Nyland och enligt Eklund borde efterfrågan på rehabiliteringstjänster i det här området vara stor. Det borde hela tiden vara kö till de 16 rehabiliteringsplatserna i Mjölbolsta.
Märkliga prioriteringar
Eklund förstår inte riktigt kommunernas prioriteringar då de sparar på rehabiliteringsutgifterna, för utan rehabilitering kan utgifterna bli verkligt höga om patienter blir långvarigt liggande. Med rehabilitering kan en människa i många fall återhämta sig för att kunna leva ett normalt liv.
Gun Eklund nämner stroke som ett exempel på fall där rehabiliteringen är helt avgörande för människans framtid. Utan rehabilitering kan man bli handikappad och med rehabilitering kan man till och med bli så återställd att man kan återvända till arbetslivet.
Som en följd av att rehabiliteringen på Mjölbolsta måste läggas ner startar bolaget samarbetsförhandlingar med personalen. Folkhälsan har 15 anställda på rehabiliteringsenheten och dessa kommer att erbjudas andra jobb i Helsingfors och Esbo, säger Eklund. Men uppsägningar bedöms ändå vara oundvikliga. Samarbetsförhandlingarna inleds på måndag 18.6 och beräknas ta sex veckor. Därefter är det möjligt att stänga rehabiliteringsenheten.
Kommunerna överraskade
Städerna i västra Nyland är överraskade över Folkhälsans besked, även om man känt till att rehabiliteringen i Mjölbolsta varit förlustbringande.
Arne Nummenmaa är grundtrygghetsdirektör i Raseborgs och har i uppgift att sköta köp av tjänster från externa producenter. Han säger att staden nu står inför en mycket stor utmaning med att hitta ersättande rehabilitering, men förnekar att Raseborg skulle ha snålat med remisserna till Folkhälsans rehabilitering.
Liksom många andra städer har Hangö vid behov använt sig av Folkhälsans rehabilitering i Mjölbolsta. Hangös grundtrygghetsdirektör Sirpa Lehtinen säger sig vara mycket överraskad över nyheten från Folkhälsan. Hon säger att det här ju är en betydande försämring för Hangö, men hur Hangö ska tackla frågan är knepig. Var Nylands svenskspråkiga befolkning ska kunna få medicinsk rehabilitering i framtiden är alltså mycket oklart.