Ett stort tyskt miljöprojekt startades igår i vattnen utanför Tvärminne zoologiska station i Hangö. Totalt är 45 forskare från sju olika länder involverade i projektet.
Största delen är tyskar och en stor del är också finska men även forskare från bland andra Nederländerna, USA och Kina är med.
Forskarna vill veta hur haven förändras när de blir surare till följd av ökade halter koldioxid, både i atmosfären och i haven. Forskargruppen har tidigare gjort miljöförsök bland annat utanför Chiles kust samt på Hawaii.
Det som forskarna speciellt vill titta på under forskningens gång i Tvärminne är hur koldioxid inverkar på cyanobakterier, det vill säga blågröna alger, berättar Marko Reinikainen, direktör vid Tvärminne zoologiska station.
Miniatyrvärld i plastsäck
Igår sänktes nio stycken ställningar ner i havet vid Tvärminne. Varje ställning har en plastsäck som rymmer 60 kubik med havsvatten. När havsvatten sedan fyller säcken fås en miniatyrvärld som sedan kan studeras. Forskarna kommer sedan behandla havsvattnet med koldioxid för att ta reda på hur havet kommer att förändras under de kommande årtiondena utifrån hur mycket mera koldioxid det finns i havet.
Tvärminne ypperlig forskningsplats
Professor Ulf Riebesell från Kiels Universitet i Tyskland är en av de forskare som kommer vara på plats i Tvärminne. Han har bara gott att säga om Tvärminne som plats för forskningen.
- Tvärminne zoologiska station är väl utrustat, har bra faciliteter och personalen är hjälpsam, säger Riebesell.
Riebesell och hans team har redan hunnit testa på en finsk sak i mat- och dryckväg, nämligen björksav. Något som tydligen inte riktigt föll professorn i smaken.
- Det tar nog tid att vänja sig vid smaken, konstaterar Riebesell.