Ingå backar - nej till vindkraftverk i havet
Tekniska nämnden gav tummen upp i april, men då kommunstyrelsens möttes igår (11.6) vände majoriteten. Ingå följer Raseborg i fotspåren och säger nej till planerna på tiotals vindkraftverk till havs.
Rösterna i kommunstyrelsen föll 9-2.
Det var bara Tanja Ljungqvist från SFP och Bjarne Holmström från SDP som ville fortsätta planeringen.
Holmström säger att Finland måste säga ja till vindkraft eftersom vi har förbundit oss till avtal om att öka användningen av förnybar energi.
– Det är sedan en annan sak om platsen nu sedan är lämplig. Det kan man alltid diskutera. Men någonstans måste man kunna bygga.
Bjarne Holmström vill att miljöeffekter och eventuella besvär för försvaret utreds ordentligt innan man säger nej till projekt.
– Det är sådant vi inte egentligen vet.
Onödigt planera
SFP:s Ingrid Träskman säger att hon kunde ha låtit utredningen göras och sedan sagt nej till projektet, men det tycker hon är fel. Det kostar pengar och tar tid i onödan.
Vindkraft har Träskman inget emot, men inte till havs.
– Jag tycker det är för osäkert med isförhållanden. Det finns plus och minus med att röra i bottensedimentet, men jag tror att det blir mera minus.
Hon hänvisar också till utlåtanden från försvaret och hon nämner den rapport utredningsman Lauri Tarasti gjorde om vindkraften. Träskman säger ändå inte vad i Tarastis rapport hon tar fasta på. Tarasti utredde varför det finns så många hinder för vindkraftsbygge och vad man göra för att försnabba tillståndsprocesser.
Finlands havsvind väntar och ser
Verkställande direktören för Finlands havsvind, Sami Kuitunen, säger att beslutet från Ingå är färskt och företaget ska studera grunderna för nejet och sedan besluta ifall man besvärar sig mot planerna.
I första hand är det i så fall ett förvaltningsbesvär om man anser att något i beslutsprocessen har gått fel.
Kuitunen är ändå förvånad över att tekniska nämnden i Ingå först sa ja till planerna och sedan ändrade kommunen plötsligt åsikt.
Han påminner också om Finlands energimål om att öka användningen av förnybar energi.
Projektet i Ingå och Raseborg det ena av de två havsvindprojekt Finlands havsvind jobbar med.
I landskapsplanen är det inskrivet att området kan användas för vindkraft. Men kommunerna har tolkat att de i slutändan har rätt att bestämma om hur områden planeras. Landskapsplanen är riktgivande och kan begränsa användningen av ett område, men inte bestämma exakt vad som sist och slutligen finns på området.
Varför Ingå?
Samlingspartiets Marko Rautakoura var den som tillsammans med Ingrid Träskman föreslog att planeringen av vindkraftparken förkastas. Rautakoura säger att han vill att den vackra miljön förstörs.
Dessutom är han kritisk till att Suomen Merituuli (Finlands havsvind), som till stora delar ägs av Helsingfors Energi inte bygger vindparken utanför Helsingfors.
– Om miljön utanför Helsingfors förfulas av vindkraften varför skulle inte samma gälla för Ingå?
Sami Kuitunen vid Finlands havsvind säger att man inte kan jämföra förhållandena utanför Ingå med förhållandena utanför Helsingfors. Utanför Helsingfors ställer trafiken till havs sina utmaningar och försvaret har sina intressen.