Liggunderlag, längre avstånd till träd och bättre kunskap om vädret kunde ha lett till mindre allvarliga skador hos de beväringar som drabbades av ett blixtnedslag i somras. Det slår olycksutredningscentralen fast i sin utredning.
Åtta beväringar skadades, tre av dem allvarligt, när blixten slog ner i försvarets övningsläger i Syndalen i Hangö för ett år sedan (1.7.2011).
Blixten slog ner i en tall vid tältet och tog sig längs trädstammen in i tältet. Blixten hoppade ungefär en meter ovanför marken till tältets ena hörnkäpp av metall och fortsatte därifrån in i tältet.
Avstånd viktigt
Tältet stod ungefär 1,5 meter från trädet och det är för nära, säger olycksutredare Knut Lehtinen.
– Vi har räknat med att med 3-5 meter från ett träd är ganska säkert. Då minskar man risken att blixten slår ner och söker sig in i tältet.
Regnet öste också ner på olycksnatten. Marken hann inte suga upp regnet så marken inne i tältet var dyblöt och ledde laddningen i blixten effektivt.
Lehtinen säger att beväringarna har berättat att då de bara hann vila någon timme innan de igen skulle ut på övning så hade de inte lagt ner de träskydd på marken som normalt används. De lyfter upp beväringarna en 10-15 centimeter från marken. Nu låg de istället i vattnet.
– Antagligen skulle det nog ha hjälpt en del i alla fall. Den här strömmen skulle inte ha kommit upp från marken till de här beväringarna. Också vanliga liggunderlag hjälper isolera mot marken så strömmen kommer inte lika lätt in.
Respekt för vädret
I rapporten sägs också att unga i dag inte har tillräcklig kunskap för att kunna läsa tecknen i naturen och ta vädrets makter på allvar. Därför är det viktigt att i utbildningen ta med naturfenomen.
Inte heller i Syndalen för ett år sedan kunde man läsa naturens tecken tillräckligt väl, säger olycksutredare Knut Lehtinen.
– Vädret kom väldigt plötsligt. De hade kanske inte tillräckligt följt med väderleken och det kunde de ha varit noggrannare med.
Lehtinen berättar att försvaret nu har ett liknande system som till exempel räddningsverket har där man via direktförbindelse med meteorologiska institutet följer med vädret och får uppgifter i realtid.
Det bästa vid åskväder är att gå inomhus, men om det inte är möjligt är det också bra att splittra gruppen så att ett eventuellt blixtnedslag ställer till med så lite skada som möjligt, säger Knut Lehtinen.
Inte bara kritik
I utredningen får den snabba medicinska hjälpen beröm.
På plats fanns personal som snabbt kunde ta hand om de skadade och rädda livet på den som var värst skadad. Till platsen anlände också tillräckligt med ambulanser och räddningspersonal.
De som var med om olyckan fick också tillräckligt med psykosocial hjälp efter olyckan.
Utredningen används för att göra förbättringar i praxis, inte som bevis i rättsprocesser. De som har deltagit i utredningen har tystnadsplikt och får till exempel inte vittna i en eventuell rättsprocess.
Rapporten är däremot offentlig.