
Planen att riva den gula magasinbyggnaden i Norra hamnen i Ekenäs föder nya idéer. En slowfoodmarket eller en restaurang med stora fönster mot havet är förslag på verksamheter som kunde ersätta nattklubben Ettan.
Platsen är belägen mitt i Ekenäs centrum, bara några meter från Pojoviken. Den fina utsikten över vattnet är något företagaren Oscar Holmström hade tagit till vara.
- En tvåvåningsbyggnad med stora fönster mot havet. En nedrevåning med café och lokal butik med fisk, kött och bröd. Kanske en liten cocktailbar med stor uteservering.
Övrevåningen skulle inhysa en restaurang som är öppen på sommaren men har begränsat öppet resten av året. Och så en nattklubb i en del av byggnaden. Det skulle bli tufft, tycker Holmström, som har haft flera olika verksamheter i Ekenäs.
Svårt att veta vad som lönar sig
Holmström säger att det är svårt att veta i förväg om ett koncept skulle kunna löna sig i praktiken.
- Om man inte provar så vet man inte. Jag har provat på ett och annat i Ekenäs och vissa saker fungerar, andra inte.
Enligt Holmström börjar Ekenäs ha ett bra flyt igen efter många dåliga år. Han tror att hans idé är möjlig att förverkliga, men att allt beror på priser, såsom byggkostnader. Tanken är att företagaren som vill starta verksamhet på platsen också bekostar den nya byggnaden.
Det behövs någon som Mikael Björklund.
Utbudet i Ekenäs är inte så stort i dag, förutom på sommaren. Holmström tycker det skulle behövas någon ny verksamhet, men att det krävs någon som kändiskocken Mikael Björklund för att projektet ska kunna ros i hamn.
- Det behövs någon med namn och visioner så det skulle bli en turistattraktion för utsocknesbor.
Något som inte bara lockar folk med tjocka plånböcker
Niklas Björkqvist, vars företag sköter gästhamnen i området, hoppas att den nya verksamheten gynnar gästhamnen.
Restaurang, café eller saluhall, räknar Ekenäs centrumförenings nya ordförande Marina Strömberg upp.
Ylva Rancken-Lutz, som har engagerat sig i frågan om Norra hamnen, är inne på samma linje och föreslår en slowfoodmarket med lokala produkter.
- En byggnad som skapas för att användas till något som är väldigt specifikt för Ekenäs och Raseborg, såsom lokalproducerad mat.
Rancken-Lutz konstaterar att det inte går med en lyxsaluhall i Ekenäs hamn. Hon tycker också det skulle vara viktigt att verksamheten i huset inte bara tilltalar de mänskor som har råd att köpa en bostad i de nybyggda bostäderna invid.
- Jag hoppas det skulle vara ett ställe som flera kan använda och att det inte är för dyrt. Hyran där blir ju mycket högre än vad den är i det gamla huset.
Företagare med pengar inte enda alternativet
Ylva Rancken-Lutz är negativt inställd till det planerade köpcentret i Norra hamnen och engagerade sig i processen redan i tidigt skede.
Hon är dessutom involverad i projekt om inkluderande stadsplanering, det vill säga att invånare tas med när det planeras någonting i en stad. Det här skulle också vara möjligt att göra i Norra hamnen, säger hon.
Då skulle det finnas tid att hitta pengar från mindre investerare och organisationer.
- Det är en lätt väg att genast tänka att det ska vara en företagare med pengar.
Vilken typ av verksamhet hade du sett på platsen i Norra hamnen? Hur hade man lyckats få det att gå runt också på vintern? Skriv en kommentar!