Barnskyddsanmälningarna ökar i hela landet. I Raseborg kom det år 2010 in 253 anmälningar. År 2011 låg siffran på 397, alltså 44 fler än året innan. Och i år har det kommit in 178 stycken så här långt. Enligt Theresa Vihlman, enhetschef för barn- och familjearbete i Raseborg, var juli och augusti ifjol extra markanta månader för staden då det kom in 67 anmälningar. Orsaken till att anmälningarna ökat så mycket de senaste åren är enligt Vihlman att barnskyddslagen har ändrat.
- Det står konkret vem som är skyldig att anmäla och tröskeln för en anmälan är lägre.
Vihlman tycker lagförändringen är positiv men att resurserna inte riktigt räcker till. Det har också varit svårt att hitta behörig personal ända sedan storkommunen grundades. Nu har staden Raseborg gått in för att erbjuda studerande ett avtal på två år. Det nya systemet har gjort att Raseborg har alla sina tjänster besatta, alltså sju familjearbetare och fyra socialarbetare.
Svårare fallen ökar
En förändring som också skett är att de såkallade lätta anmälningarna minskar. Ett exempel på en lätt anmälning är om ett barn har snattat för första gången och det framkommer att det bara var ett misstag från barnets sida och familjen inte har några andra problem.
De svårare och mångfacetterade fallen ökar, då handlar det om flera problem av olika slag som till exempel alkoholmissbruk, droger eller familjevåld. De fallen kräver ett mera intensivt arbete och en längre kontakt.
Majoriteten av alla anmälningarna kommer från polisen.
Enligt Theresa Vihlman låg åldersgaffeln förr på mellan fjorton till sjutton år, men att åldern har sjunkit bland barnskyddsanmälningarna och är idag mellan sju och sexton år.
Inte vanligt med böter
För att staden inte ska riskeras att bötfällas av regionförvaltningsverket har systemet inom barnskyddet setts över. En del omstruktureringar och förändringar i arbetssättet har skett, berättar Vihlman som nu hoppas på att staden ska lyckas med att korta ner handläggningstiderna.
Såvitt Vihlman vet så är det ett landsomfattande problem och de flesta kommuner har kunnat korrigera situationen inom barnskyddet istället för att ta på sig böter.