För nästan 120 år sedan gick starten för den industri som skulle bli otroligt viktig för lilla Virkby. Då murades den första schaktugnen på Lojo kalkfabriks område med Petter ”Kalk-Petter” Forsström i spetsen.
Petter Forsström föddes och växte upp i Finby socken i Åboland. Hans far Karl Forsström började med kalkbrytning först i Finby och sedan också i Virkby i Lojo. 20 år gamla Petter fick av en slump ta över rodret vid Virkbyfabriken som senare var mer kända för att producera cement.
- Hans äldre bror Fredrik skulle ta hand om verksamheten i Virkby men Fredrik var vid tidpunkten då schacktugnen murades upptagen med studier så Petter fick rycka in istället, berättar Henrik Ekberg som skrivit boken Petter Forsström i med- och motgång.
Petter Forsström blev kvar vid styret i 65 år, något som man kan kalla ett finländskt rekord.
Mycket mer än bara en industri
Det finns många historier om Petter Forsström som efter en tid som ledare för kalkfabriken fick smeknamnet Kalk-Petter. Kalk-Petter lyckades bygga upp en stor industri med runt 1500 anställda som mest, både kvinnor och män. Virkby växte och lades på kartan mycket tack vare kalkindustrin.
Men Kalk-Petter och hans företag gjorde så mycket mer än producera kalk och cement. Företaget såg till att elektrifiera hela Västnyland genom att grunda bolaget Lojo elektriska som hade verksamhet ända till Bromarv. Så grundades också ett läroverk, Virkby samskola, som blev viktig också för Ingå och Sjundeå. Ett av hans sista stora projekt var att få en hamn till Ingå.
Kalk-Petter var också generös och understödde bland annat Marthorna och scouterna i Lojoregionen.
Arbetarna fick billig el, ved och mjölk
Kalk-Petter är speciellt känd för de generösa förmåner som fabriken erbjöd sina arbetare. Bland annat byggde Kalk-Petter tjänstebostäder och erbjöd billigare bräder, cement och tegel till sina anställda. De anställa fick billigare el, ved och mjölk och han anlade en folkpark med badstrand och danslave, en sportinrättning och en swimmingpool. Dessutom införde han en slags sjukförsäkring för sina anställda långt före Finland fick sin allmänna sjukförsäkring på 60-talet.
- Petter insåg att folk som är nöjda så presterar bra. Men i gengäld ville han bestämma över sina anställda och det framkallade ett visst motstånd bland arbetarkåren, berättar Henrik Ekberg.
Många historier om Kalk-Petter
Kalk-Petter var en speciell man. Han lyfte alltid på hatten för kvinnor och han blev sur om folk inte hälsade på honom ordentligt.
- Han ville inte åka i bolagets stora amerikanska bilar, han skulle alltid sitta i baksätet på en liten Volksvagen, minns den gamla arbetaren Arne Malmberg som hann spendera 40 år av sitt liv på kalkfabriken.
Kurt Askolin började jobba för Kalk-Petter när han var 13 år år 1943. Kurt berättar historian om när Kalk-Petters hund, som var känd för att vara argsint, rymde och hade livet av alla Silanders höns som Kalk-Petter fick ersätta.
Så tog sagan slut...
Efter 65 år som verkställande direktör avgick Kalk-Petter några månader innan han fyllde 85. Året var 1962. Egentligen hade han inga planer på att sluta men då styrelsen valde in en ny medlem så tog han illa upp och sa upp sig direkt. Brorsonen Börje Forsström tog då över som vd.
Kalk-Petter somnade in några dagar efter sin 90 årsdag 1967. Över trettio år senare såldes hans imperium och ett år senare, -94 lades verksamheten vid kalkfabriken i Virkby ner.
- Han skulle tycka väldigt illa om att hans arbete har satts såhär på fri fot, tror Kurt Askolin som minns att det funnits planer att riva de gamla industribyggnaderna och bygga bostäder istället.
- Men det kostar ju pengar att riva såhär stora betongindustrier, så det kan nog räcka.