Vårdutbildningarna intresserar rekordmånga ungdomar i Svenskfinland. Till exempel har yrkesskolan Axxell aldrig haft lika många förstahandssökande på närvårdarlinjen som finns i Ekenäs.
Det finns fortfarande studieplatser att få runtom i de finlandssvenska yrkesskolorna och yrkeshögskolorna, men vårdlinjerna har redan svämmat över.
På yrkeshögskolan Novia steg antalet förstahandssökande till social-, hälso- och idrottsområdet med tio procent från ifjol och på Arcada har ökningen var stabil redan i några år. Den klaraste tillväxten går ändå att skönja på Axxells närvårdarutbildning.
– Vi har 44 platser att erbjuda och det brukar vara 20-25 sökande, men i år har det varit ett otroligt tryck, hela 46 förstahandssökande. Det har aldrig varit så mycket förut, berättar Kjell Forsman, koordinator för vägledning och rekrytering.
– Varför det är just i år är svårt att säga, är det nu så att det äntligen biter att det finns jobb. Okej, de flesta är intresserade av barn- och ungdomssidan, och det är på äldreomsorgen det finns flest arbetsplatser, men roligt att branschen drar.
Teknikbranschen ett bekymmer
En bransch som inte drar för tillfället är tekniken. På Novia har alla utbildningsprogram inom teknik och kommunikation lediga studieplatser, och på Arcada är samtliga platser förutom inom tekniken fyllda.
En orsak är enligt Arcadas rektor Henrik Wolff att det uppfattas som en svår bransch och att många väljer bort de naturvetenskapliga ämnena redan i gymnasiet.
– Och sedan växte ju teknikbranschen och studieplatserna ökade alldeles enormt i och med den första Nokia-boomen, och när läget normaliserades hölls inte efterfrågan på samma höga nivå, säger Wolff.
– Men inte heller det förklarar allting. Fortfarande söker det alldeles för få i förhållande till det arbete som ska göras, i synnerhet om vi ska klara alla klimatmål, utveckla ren teknologi och hitta nya innovationer. Det är ett bekymmer.
Det är det även på yrkesskolan Axxell, där metallinjerna i både Karis och Pargas väckte svalt intresse i år.
– Eftersom det gick dåligt för FN-steel både i Lappvik och Dalsbruk, kanske man ser att det här inte är framtidens bransch, men samtidigt går ju stora årgångar i pension. Det är kanske inte en mediesexig bransch för tonåringar, menar Forsman.
"Platser finns det nog"
Förutom inom teknikbranschen fick det också flera andra områden där det fortfarande finns lediga studieplatser. Siffrorna över lediga platser lever hela tiden, men uppskattningar kan skolorna bjuda på.
På Axxell tar man emot sammanlagt 480-500 nya studerande. Man fick in 408 förstahandsansökningar och det finns i dagsläget 60-70 platser kvar. Siffrorna är i nivå med tidigare år, trots att antalet niondeklassare i Åboland var betydligt lägre än året innan.
– Inte kommer alla kanske in på sitt första alternativ, men platser finns det nog, till och med så det blir över, säger Kjell Forsman.
På Arcada har man i praktiken fyllt drygt 400 av totalt 443 studieplatser. Den största ökningen i intresse finns som kulturproducent, en utbildning som Arcada i år tagit över av Novia.
För Novias del fanns det i år 679 nybörjarplatser att erbjuda inom den svenskspråkiga ungdomsutbildningen och av dem är 70-100 fortfarande lediga.